Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Елда (Гречка)Елдата не е зърнена култура макар, че се приготвя често като такава. У нас елдата придоби голяма популярност през последните години и макар, че някога се е използвала предимно като храна за простолюдието, днес дори и най-добрите...
23 Ноем.
14
Диета с елдаИма няколко режима с елда – единият от тях е монодиета, тоест през цялото време се храните единствено с елдата. Позволени са и напитки като зелен чай, разбира се вода, айран, но само ако маслеността на млякото е 1 %. Зърната...
10 Януари
Отглеждане на елдаЕлдата е една от важните зърнени култури, които са много полезни за здравето и са много вкусни при подходяща кулинарна обработка. Отглеждането на елда не е трудно, но изисква познания за някои специфични моменти в растежа...
28 Януари
Как се готви елдаЕлдата е наричана още гречка и е продукт, който не е типичен за българската национална кухня. За нейна родина се смята Индия, а е изключително полулярна в Русия.
Елдата е много полезна и дори се приема като заместител...
31 Март
9
Подходящи подправки за елдаЕлдата е много вкусна, но още по-вкусна е, ако към нея се добавят подправки. Някои от тях са куркума, копър, кардамон, джинджифил и някои смеси от подправки, подходящи за елда.
А ето и няколко думи по отделно за ароматите...
15 Ноем.
Здравословни рецепти с елдаЕлдата е много полезна, но често незаслужено пренебрегвана от домакините зърнена култура. Тя зарежда организма с бавни въглехидрати и създава чувство за ситост за дълго време.
С елда се приготвят вкусни и полезни ястия...
23 Май
3
Руска диета с елдаДиетата с елда заема специално място сред диетите за отслабване в Русия. Тя се счита за най-простата и достъпна, включително евтина монодиета. Особеността на елдата е, че е подходяща както за здравословна диетична храна...
25 Ноем.
Диета елда със сиренеНикога не е твърде рано да започнете подготовката за лятното си тяло. Защото каквото и да си говорим - никой не иска да разхожда по плажа отеснели бански и телеса, които преливат от тях.
В борбата с излишните килограми...
09 Февр.
Как да сварим правилно елдаРодината на елдата, издигната от руската нация в култ, всъщност е Индия, но е факт, че там по неясни причини е по-малко популярна. Най-вероятно защото в продължение на векове се е считало, че тя е храна за бедните.
Истината...
25 Юни
Диета с елда и яйцаНезависимо дали сте увеличили обиколката по празниците или се опитвате да се отървете от последните няколко килограма, които ви делят от перфектната фигура, бързото отслабване е далечна мечта, позната на всеки от нас....
11 Февр.
Съвети при приготвяне на елдаВсе по-често срещаме рецепти, приготвени с така полезната елда, или т.нар. гречка. Тук в стегнат стил, кратко, точно и ясно, ще ви представя някои основни моменти в приготвянето на елда в кулинарията.
Ако ястието е...
05 Февр.
Бургери от елдаСваряваме елдата и я отцеждаме от водата.
Картофите ги белим и ги варим в подсолена вода.
Овесените ядки ги накисваме за 5 мин. в топла вода.
Приготвяме си купа, първо слагаме картофа и го мачкаме. Добавяме към него...
18 Юни
2
Каша от елдаПочистете елдата, ако има някакви боклучета в нея. Измийте я под течаща вода и отцедете. Кипнете към 300 мл вода и веднага излейте в съд, в който сте сипали елдата.
Похлупете съда и сложете да се вари за около 20 минути...
17 Април
Елда с броколиЛукът и морковът се нарязват на кубчета, а броколито се разделя на малки розички.
Лукът и морковът се запържват в сгорещено олио.
Наливат се 2 ч.ч. вода и се оставя да заври, след което се прибавя кубчето бульон.
Добавят...
25 Ноем.
Елда с гъбиИзмийте елдата и я сложете във 500 мл вода да кипне, като леко се посолява.
Оставете да къкри на тих котлона за 20 минути.
В същото време отделно в олиото запържете скълцаните ситно лук и праз.
Щом се позапържат...
18 Април
1
Елда с грахМорковът, чесънът (и гъбите) се нарязват и се запържват. Добавя им се 1. 5 - 2 ч.ч. вода и се оставя да заври.
Добавя се грахът, намалява се котлонът и се оставя да ври в продължение на 15-тина минути, след което се добавя...
05 Окт.
Елда със зеленчуциЦелината се нарязва на ситно, а морковите на полукръгчета. Тиквичките се обелват и нарязват на кубчета.
В сгорещено олио се запържват целината, морковите и тиквичките за 3-4 минути. Добавят се и слънчогледовите семки и...
05 Август
Блини от елдаМаята се разбърква с 1 с.л. мед и 3 с.л. топла вода. Оставя се в топло помещение да се активира.
Брашното от елда и бялото брашно се смесват с щипката сол, останалите 2 с.л. мед, яйцето и около 250 мл. хладка вода....
06 Май
Тиквички с елдаИзмийте тиквичките и ги нарежете на кубчета. Загрейте малко олио и задушете с 1 ч.ч вода до омекване първо ситно нарязаните лук и чесън, а след това и тиквичките, морковите и чушката.
Добавете изплакнатата елда, налейте...
06 Януари
2
Чорба от елдаИзмийте и сложете елдата в тенджера с вода на котлона. Преди да почне да ври изхвърлете водата и налейте друга.
Варете за 10-15 минути. Изсипете елдата в гевгир и я изплакнете. Нарежете моркова и чушката на ситно. В два...
29 Май
Бисквити с елдаСмелете ядките на брашно и към полученото добавете пресетите бакпулвер и брашно от елда.
Разбийте краве маслото със захарта, както и с яйцата. Прибавете тази смес към брашното. Сложете 3 с.л. вода и разбъркайте.
От...
10 Окт.
Супа от елдаИзмийте елдата в гевгир и я накиснете за 1 час във вода.
Загрейте олиото в тенджера и запържете скълцаните лук и настърган морков.
Щом омекнат, добавете елдата и долейте 1 ч.ч. зеленчуков бульон. По желание може да...
26 Окт.
Хляб с ЕлдаИзсипете брашното от елда в купа и го залейте с половин литър сгорещена вода. Разбъркайте субстанцията и я оставете така настрани. Междувременно можете да разтворите маята в останалата вода и малко брашно.
След като шупне...
17 Септ.
Шаран с елдаШаранът се почиства, измива и подсушава. Леко се посолява.
За плънката сварете елдата на тих огън в двойно повече вода, отколкото е количеството ѝ - варенето продължава, докато течността се изпари.
Успоредно с това...
28 Май
Кюфтенца от елдаЕлдата се измива и вари в подсолена вода в съотношение 1:2, 5. Морковите се измиват и настъргват. Яйцето се разбива.
Елдата се пасира. Всичко се слага в купа и се овкусява. Оформят се кюфтенца и се подреждат в тава покрита...
29 Март
2