Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Как да се възстановим след кръводаряване?Как да се възстановим след кръводаряване?
28 Февр.
Кръводаряването спасява човешки животи, затова е препоръчително всички здрави хора на възраст от 18 до 65 години да даряват поне веднъж, а по възможност и повече пъти кръв годишно. Даряването на кръв по никакъв начин...
Домашни джумеркиДомашни джумерки
10 Март
За приготвянето на джумерките (пръжки) изберете шарена сланина (с малко месце в нея). Нарежете я на средно големи парченца и я сложете за 24 часа във вода, за да се изкисне от останалата кръв в нея. Сменете водата поне...
Маринован Черноморски паламудМаринован Черноморски паламуд
21 Февр.
Почистваме внимателно паламуда и го нарязваме на трахули (шайби) с дебелина около 2 см. Посипваме обилно със сол дъното на тава и редим паламуда върху нея, след което го затрупваме с останалата морска сол (рибата трябва...
Скумрия в сос за БлаговещениеСкумрия в сос за Благовещение
26 Март
Скумрията се реже на шайби с дебелина около 5 см. Главите и опашките се отстраняват, а останалите парченца риба се почистват. Почистената риба се измива много добре под течаща вода. С помощта на нож хубаво се остъргва...
Домашна пускаДомашна пуска
06 Януари
3
Първо месото и сланината се отцеждат от вода и кръв. После се нарязват на хапки. Празът се нарязва на ситно. Поръсваме месото със солта и разбъркваме. След това слагаме и подправките и отново объркваме всичко....
Осолена риба със ситна солОсолена риба със ситна сол
26 Януари
Почистваме много добре рибата от вътрешностите, премахваме главата и опашката. Почистваме дотолкова, че да излезе максимално количество кръв, което се намира в гръбначната кост. Осоляваме обилно отвън и отвътре и оставяме...
Пастет от черен дроб и свинска главаПастет от черен дроб и свинска глава
27 Януари
2
Почистете свинската глава и я сварете на тих огън докато месото не започне да се отделя от костите. Извадете я и я оставете да се отцеди. Измийте черния дроб. Отстранете ципата му и го нарежете на парчета. Залейте...
Свински котлети пане със сухар от 1960 г.Свински котлети пане със сухар от 1960 г.
26 Януари
Свинските котлети се измиват много добре, за да падне всичката кръв, която е останала в кокалестата част. Начукват се леко с плоската част на сатъра или дървено чукче, намокрено в студена вода. Оформените котлети се...
Домашен суджук с телешко и свинскоДомашен суджук с телешко и свинско
21 Януари
Месото свинска плешка и телешки бут се нарязва на парчета и се поръсва със солта. Размесва се и се оставя за няколко часа да се отцеди от останалата кръв. След това се смила с месомелачка и се овкусява със захарта и подправките...
Какво става, ако при махане на кърлеж главата остане?Какво става, ако при махане на кърлеж главата остане?
27 Май
Когато остане главата на кърлежа, от нея се образува ново телце на кърлеж, което отново започва да се пълни с кръв. Ако не се отстрани главата, все едно не сте махнали нищо. Тя продължава да си засмуква кръв от вашето...
Дробчета с ориз и заливкаДробчета с ориз и заливка
13 Януари
Лукът и морковът се почистват и нарязват на ситно. След това направо в тавата за печене се задушават с малко мазнина и вода. След като омекнат, се прибавя измитият ориз. Прибавя се около половин чаша топла вода. Ястието...
Печени агнешки мозъчетаПечени агнешки мозъчета
19 Април
Измийте агнешките мозъци под течаща студена вода и отстранете всички остатъци от кръв и кръвоносни съдове. Напълнете купа или тенджера със студена вода, добавете оцета и мозъците. Оставете ги в хладилника за през нощта...
Агнешки Ребърца на СкараАгнешки Ребърца на Скара
24 Май
Почистете и нарежете агнешкото на отделни ребърца. Оставете ги да престоят на стайна температура, докато приготвите скарата. Тук е моментът да подправите месцето с балансиран микс от някои от подправките по ваш вкус. Без...
Консервирани свински ребра за зиматаКонсервирани свински ребра за зимата
25 Януари
Свинските ребра се измиват и се накисване в малко вода с оцет. Съотношението е около 80 мл вода и 20 мл оцет. Това се прави, за да се издърпа кръвта, ако случайно е останала някаква в месото. В зависимост от количеството...
Свински мезета за зиматаСвински мезета за зимата
09 Дек.
1
За суджука: Месото нарязвам на малки парчета и в подходящ съд смесвам с всички подправки, завивам с фолио и оставям да престои на хладно поне 24 часа. На следващия ден смилам месото с месомелачка. Подготвям си свинските...
СмалецСмалец
29 Септ.
Прясната сланина се почиства от замърсявания, кръв и парченца месо. Поръсва се със сол, залива се с вода и се обръща няколко пъти в продължение на 4 часа. Водата се излива, сланината отново се поръсва със сол и се залива...
Във Великобритания обикалят 15 000 кръвопийциВъв Великобритания обикалят 15 000 кръвопийци
04 Юни
1
Британският психолог доктор Емир Уилямс твърди, че във Великобритания обикалят около 15 000 вампира, които редовно си организират сбирки, на които пият кръв. Според психолога тези хора не са луди или психично болни, а...
Учените откриха начин да променят кръвната групаУчените откриха начин да променят кръвната група
17 Дек.
Учени разработиха прост метод за промяна на кръвната група. Това откритие може да означава край на недостига на кръв благодарение на възможността за увеличаването на количествата кръв от нулева група, която може да бъде използвана...
Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарителСветовен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител
14 Юни
На 14-ти юни се отбелязва рождената дата на откривателя на кръвните групи Карл Ландщайнер, но този ден е по-специален и по-още една причина - днес се чества Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител....
Защо кърви пилешкото, когато го варя?Защо кърви пилешкото, когато го варя?
04 Дек.
Докато хората приготвят любимото си месо, в процеса на почистване и готвене се ужасяват от червената течност, която в 90 % от случаите изтича от него при обработка, като си мислят, че тази течност е кръв. Когато видите тази...
Каталунска СангрияКаталунска Сангрия
16 Юли
2
Въпреки че името на това питие произлиза от думата sangre (кръв) поради наситения и червен цвят, в Каталуния я приготвят по-различна - светла. Според мен в този си вариант е много по-лека, свежа и вкусна. Най-подходяща...
Ароматен свински бут с къри карфиолАроматен свински бут с къри карфиол
06 Февр.
Месото се измива и се оставя в купа за час-два да се отече от остатъчната кръв. В кафяна чаша се смесват горчицата, солта, захарта, кимиона, индийското орехче, двата вида пипер, ракията и зехтинът. Разбърква се добре...
Какво представлява пълната кръвна картина?Какво представлява пълната кръвна картина?
17 Януари
1
Всеки човек, на когото му се е наложило да се подложи на по-сериозна медицинска процедура, е чувал термина пълна кръвна картина. Макар и да звучи познато на повечето от нас, до голяма степен не сме наясно какво точно означава...
Подуване на вените на врата - на какво е симптом?Подуване на вените на врата - на какво е симптом?
16 Февр.
Човек има вени от двете страни на шията си. Те действат като канали за придвижване на кръвта от главата към горната куха вена, която е най-голямата вена в горната част на тялото. След това горната куха вена транспортира кръвта...
У нас бродят стотина вампириУ нас бродят стотина вампири
01 Окт.
16
Съвсем реални вампири бродят из България, но те на пръв поглед няма как да бъдат различени, защото изглеждат като съвсем обикновени хора. С тях се срещаме всеки ден, докато пътуваме за работа или се прибираме у дома....