Глутамат
Подправки

Глутамат

3

Глутаматът се използва за подобряване вкусовите качества на храните известен е като Е-621. Глутаминовата киселина е една от двадесетте аминокоселини. Мононатриевият глутамат има редица вредни влияния върху организма. Дневни дози глутамат.

1

Подправки

Всичко за подправките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Подправки в Българската и чуждестранна кухня.
Подправки - СминдухПодправки

Сминдух

01.04.20141

Сминдухът е популярна подправка, която у нас вирее почти навсякъде. Сминдухът, наричан още Чемен, съдържа етерично масло с над 40 съставки. Сминдухът е неделима съставка на шарената сол и се използва редовно при приготвяне на суджуци.

Подправки - ХрянПодправки

Хрян

01.04.20145

Хрянът е растение, което се използва както като зеленчук, така и смлян като подправка. Корените на хряна съдържат синапено масло, захар, аскорбинова киселина. Хрян - ползи и състав.

Подправки - ДжинджифилПодправки

Джинджифил

01.04.201433

Джинджифилът има много полезни свойства. Гингеролите - активните фитонутриенти в джинджифила, убиват раковите клетки. Джинджифилът предпазва от настинки и грип.

Подправки - Дафинов листПодправки

Дафинов лист

27.03.20143

Дафиновият лист от хилядолетия е признат като свещено растение. Дафиновият лист помага при синузит, като облекчава дишането. В дафиновите листа се съдържа ароматно етерично масло.

Подправки - РозмаринПодправки

Розмарин

27.03.20141

Розмаринът вирее най-добре на слънчево и топло място, като понася и по-сух въздух. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове. Розмаринът е една от най-ароматните подправки в кулинарията

Подправки - МентаПодправки

Мента

27.03.20141

Ментата е богат източник на традиционни нутриенти. Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А, последният от които е концентриран на каротеноиди, включващи и бета каротин. В народната медицина мента се използва за лечение на безсъние

Подправки - Сусамово СемеПодправки

Сусамово Семе

25.03.201412

Сусамовото семе е не само изключителен източник на мед и манган, но сусамът съдържа и две уникални съставки - сезамин и сезамолин. Сусамовото семе и най-старата известна подправка.

Подправки - Кайенски ПиперПодправки

Кайенски Пипер

25.03.2014

Нажежаващият кулинарния градус кайенски пипер е популярното чили, считано за най-лютивият пипер на земята. За родината на кайенския пипер се счита Тропична Америка. Кайенският пипер не бива да се консумира от хора с язва

Подправки - Маково семеПодправки

Маково семе

25.03.2014

Маковите семена се добиват от маслодайния мак. Маковото семе има фин вкус на ядки. Различен вид е сънотворният мак, от който се прави опиум. Етеричното масло от маковото семе лекува. Маковото семе се използва за печива, сладкиши, сосове

Подправки - ДевесилПодправки

Девесил

18.03.2014

Девесилът неизменна подправка за рибена чорба и агнешко. Освен че е подправка, той съдържа много етерични масла и помага при кашлица. Девесил стимулира отделителната система, сърдечносъдовата и нервната система

Подправки - КресонПодправки

Кресон

18.03.2014

От древността кресонът се използва като стимулиращо средство, което повишава тонуса и издръжливостта. През Средновековието са хапвали кресон на сандвичи, а днес използваме кресона в салата, супи, основни ястия с меса и зеленчуци