Кака и Батко
Кака и Батко
Новак

Моите коментари

Кака и Батко коментира:
Рецептата е страхотна и сладкишът се получава всеки път. Благодаря за уточнението на Lina Gergova - важно е! Аз си позволих да експериментирам с добавяне на ванилия в тестото за блата (4 гр.), нарязани орехи върху ябълките и канела на вкус.
Кака и Батко коментира:
Ами Бате Радко какво да ти кажа - аз в предишен коментар съм се поправил с градусите, ама по-старите коментари нещо не ги виждам, което обезсмисля писането в този сайт. Писал съм и на администраторите, но не можеш да си поправиш елементарна правописна грешка, не се пазят корекциите, които си направил в коментарите. Сега каквото и да кажа ще звучи като оправдание, но градусите не трябва да са повече от 190-200, продължителността на печенето зависи от количеството на пържолите. Не се притеснявай за сваряването, ще са си печени пържолите, но трябва да се наловчиш на своята си фурна - аз познавам готовността по миризмата. Идеята ми за рецептата беше не само за качеството на приготвените пържоли, но и за това да не им баеш - забрави за това, че 6 пържоли ще ги запържвам на тигана, после ще ги редя в тава, че ще ги пека на фурната за още незнайно време. Не ми се коментира и това, че пържено не ми понася. Опитай с така направената корекция и после пак коментирай!
Кака и Батко коментира:
Рени, аз съм баткото и се казвам Стоян - не съм пробвал (до сега) майонеза само със жълтъци, пробвал съм обаче да заменя едното яйце със супена лъжица вода или мляко - въпрос на вкус, но на мен по-леката майонеза ми харесва повече, а и не обичам да бая на манджите. Така, че никой не те е подвеждал, сама си решила да опиташ и не ти е допаднало, ОК - въпрос на ТВОЯ вкус е, но да се изказваш, че майонезата с цели яйца е пародия е меко казано дразнещо. Тук никой не се нуждае от оценката ти, ако имаш какво да казваш дай своята рецепта, ще пробвам, ако не ми хареса няма да те плюя, просто няма да повторя. В кулинарията при мен важи само един закон - името на манджата се дава едва след като е готова, моят яйчен сос с олио и магданоз съм го кръстил Майонеза, ако имаш претенции за притежание на името или марката можеш да се обърнеш към съда хахаха! Весели празници!
Кака и Батко коментира:
Тръгнал си в грешната посока потребител №203631, ако майонезата ти стане рядка добавяш олио, а не вода, нека съм по-точен, добавяш мазнина, а не вода т.е. к.млако, яйца и т.н. Не всичко е загубено, сега можеш да вземеш една част от бъркоча, който си сътворил, примерно 1/3та, добавяш олио и биеш до хомогенизиране, ако не се получи добавяш още олио и така докато докараш до нужната гъстота. Имай предвид, че получаването на майонезата много зависи от бъркалката (пасатора), който използваш - трябва да има странични елептични отвори на нивото на ножчето. Имал съм такъв случай с пасатор Филипс, нямаше ги тези отвори, а само долната част на камбанката беше вълнообразна - майонеза не се получи докато не направих въпросните отвори с ъглошлайфа. Така, че не бързай с определенията "пълен боклук", още повече когато се появяваш тук анонимен. Това, че заради 2 яйца и 400 гр. олио си изпотрошил кухнята говори за лабилна психика, но това е предмет на друга дискусия.
Кака и Батко коментира:
Това с черупките беше лаф на покойния ми брат, иначе можеш да отидеш в съседния магазин и да си купиш "Орехова Луканка", което в превод е луканка на "Орехите", може и "еленско филе", а защо не и "кренвирши с прашки" - за сега плмата на първенството обаче е за "хамбуригенския" салам!
Кака и Батко коментира:
Давай момче, този форум е за това, да споделиш опит, да изненадаш приятно, да удариш едно рамо, да окуражиш онези, които не знаят от коя страна се хваща черпака. С удоволствие ще прочета и опитам някоя от твоите рецепти - понякога страдам от липса на идеии.
Кака и Батко коментира:
С професионалисти не споря! И по този повод се сещам за един професионалист, който отишъл на ресторант и си поръчал пържола. След малко се обърнал към келнера и казал "като професионалист високо оценявам това", сочейки пържолата. Келнерът се зарадвал и на свой ред попитал къде сте "шеф". Професионалистът отговорил "а, не, не съм шеф, обущар съм".
Кака и Батко коментира:
Няма лошо да се изпробва и твоята рецепта - публикувай я! Мен ме блазни мисълта, че не му баеш, вършиш си другата работа, а то си става по час.
Кака и Батко коментира:
Онзи ден пропуснах да сложа яйца в тестото - милинките се получиха даже по-добри. Нищо друго не е променяно в рецептата.
Кака и Батко коментира:
"нехаресваниците" идват от анонимността, те и харесваниците не са някакъв ориентир, но сега нали е модерно да се "лайква", че да могат и неграмотниците да се изкажат, иначе представи си какви "писанки" щеше да четеш.
Кака и Батко коментира:
Всичко има значение, включая това от коя част на прасето е месото - примерно в последствие установих, че котлетите не се получават по тази рецепта, предполагам и бут няма да стане. И все пак говорих за класиката в жанра свински врат. Не съм пробвал още, но почти напълно съм сигурен (на база коментарите), че главата на Господина пишещ с ??!?!??! също няма да се опече на посочените градуси и за посоченото време, може би след предварителна обработка в тенджера под налягане за 48 часа ще се получи нещо, но не гарантирам.
Кака и Батко коментира:
Ако четеш малко повече вместо да дрънкаш ще видиш, че Радобар е уточнил градусите на 190. Аз вече опитах и цяла нощ на 100 градуса, ама вместо да дрънкам пробвам и се вслушвам в онези, които нещо са направили, а не в такива като теб дето нямало да направят нещо си! Аман от хейтъри (в превод мразячи)!
Кака и Батко коментира:
Жане, хубава е идеята за плодово вино, но искам да направя някои уточнения, които да помогнат на онези, които биха дръзнали да опитат рецептите ти. Според някои източници една ч.ч. захар се равнява на 220 гр. т.е. твоите пропорции за съотношение вода/захар са нещо средно между 3/1 и 4/1, което е прекрасно и по никакъв начин не противоречи на (оказва се слабо известната) технология на производство на спирт от захар и някакъв пълнител за вкус. Хубаво и полезно би било да се обосновеш за някои от нещата, които си посочила в поста си - примерно защо водата трябва да е вряла, защо ти е мая, а не винени дрожди, защо ти е изчакването от 4 дни, 6 месеца и т.н. (цитирам по памет). Понеже се опитвам да съм полезен, а не просто да критикувам ще се опитам да обобщя казаното от теб и мен до момента - всичко се свежда до един процес наречен ферментация, който е едновременно и прост за изпълнение и сложен за обяснение. Важен е принципът и точното спазване на определени пропорции - останалото е наука. И така, за правилното протичане на ферментацията (винента, защото има и други) са ти нужни вода, захар, винени дрожди и храна за дрождите. Водата и захарта в случая трябва да осигурят 21 захарни градуса или по-точно 18-24 - навсякъде има захаромери по 1 лев, но проверих, че яйцето и петте стотинки вършат добра работа. Също така е проверено, че захар/вода, 1/4 правят около 20 захарни градуса. До тук добре, но колко плод и колко захрен сироп - при теб е (грубо казано) 1/2 - аз бих препоръчал да не е повече от 1/1 за повече аромат, но който набляга на количество да сложи повече захарен сироп. С няколко думи (сложният) процес е - смилаш, смачкваш, тъпчеш ябълките (или всякакъв друг плод), добавяш захарен сироп 1/1 (сиропът е 1 захар-3 вода), слагаш култивирани дрожди за вино (пише на опаковката, но са около 15 гр. на 100 литра), чакаш 1 ден и ферментацията е хукнала. Мине ли бурната ферментация (плодовете да потънат)точиш бистрото и слагаш в съд "воден клапан", чакаш да мине тихата ферментация (водният клапан не бълбука), отново претакаш, бистриш, стабилизираш и пиеш. Наздраве!
Кака и Батко коментира:
По стечение на обстоятелствата имам два пасатора, един безизвестен китайски и един китайски Филипс. Безизвестният трябва да е на втора степен, но Филипса на първа - разликата идва от мощността на моторчетата, така че когато се изказвате посочвайте и за какъв пасатор говорите, не за фукня кой какво си има у дома, а за ориентир на останалите. Благодаря!
Кака и Батко коментира:
Определящото за мен при избор на рецепта за козунак беше заглавието на оригиналната "Да си направим козунак никак не е трудно". Единствената промяна в оригинала е това, че замесих тестото в хлебопекарната и първото втасване беше там. Никога през живота си не съм месил тесто преди, а сега го правя ежедневно. Нека не бягам обаче от темата - най-важното за мен е да не потроша един цял ден в приготвянето на манджата, който обаче го влече и му се занимава има пълното право да опита и по-сложни неща. Не на последно място ще уточня и нещо друго - тази година така се стекоха нещата, че козунаците се направиха 5 дена преди Велик Ден, последният се изяде почти 5 дена след Велик Ден - нямаше никаква промяна във вкуса, а всеки знае как изглежда на втория ден купешкия козунак. Успех! Щом обичаш да се занимаваш и щом правиш козунаци целогодишно опитай тази рецепта и тогава отново ела тук и я оплюй! Добави си прославутата щипка сол, ползвай мая на Йоткер и нищо друго не променяй - ще ахнеш. Козунакът без ядки бухва повече!
Кака и Батко коментира:
Прекрасен коментар, за което благодаря! Ще се опитам да карам по ред на номерата - недопичането е въпрос на вкус, мисля, че достатъчно добре е обяснено какво да се направи ако някой предпочита по-препечено. Може би е моя грешка неуточняването на каква суха мая да се ползва - моята е на Д-р Йоткер, 7 гр. и на самото пакетче пише, че е за 500 гр. брашно и е еквивалент на 1/2 кубче "жива" мая. Поръсването с яйце и олио е направено както е по тази рецепта, която не съм измислил аз, но нямам нищо против да пробвам и по друг начин - навсякъде твърдя точно обратното, не спирайте да експериментирате т.е. не се отчайвайте от евентуален неуспех. За чдките май си е много добре уточнено, който каквото му харесва и във вид какъвто му допада - щерката например категорично заяви, че стафиди не иска. За солта и друг писа, а аз отговорих - не мога да твърдя неща, които не съм опитвал, но това не ми пречи да опитам - може би чак догодина. За мазнината също вече е коментирано, може би масло, но в никакъв случай свинска мас - нямам амерение да правя тутманик. Няма дъх на олио, освен ако не е ползвано най-долнопробното - надявам се, че никой не си прави козунак с нещо, което му е изпаднало от някъде. Ароматите са също пожелателни, но при наличието на ванилия всичко друго ми идва в повече, а и да не забравяме, че всичко са изкуственяци, които аз се старая да огранича от менюто си. С радост бих погледнал снимките на твоите козунаци, но дай линк, че не ги открих (което не е твой фал). В крайна сметка мотото е как всеки би могъл да се справи с това "страшно" предизвикателство направа на козунак - аз се обърквам от тази проста рецепта и не мога да си представя, че бих дръзнал да се занимавам с някакви сложнотии - форумът не е за майстори (поне според мен), форумът е за аджамии като мен, които не искат да ядат купешки боклуци и им е кеф да си направят нещо собственоръчно. Батко съм.
Кака и Батко коментира:
Чувал съм, че някои ползват и мас, но не съм рискувал. Другото, което не съм писал в рецептата (защото не съм го пробвал) е удрянето на тестото в работния плот. Казват, че е достатъчно да се повдигне тестото и да се пусне десетина пъти, не е нужно да се тръшка. Благодаря за коментара!
Кака и Батко коментира:
Не съм пробвал без да ги осолявам, но никога не е късно рецептата да се доизкусури.