Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Мастър Шеф

Моите коментари

Sevdalina Irikova коментира:
Браво, на неуморното момиче! Много позитивни емоции!
Sevdalina Irikova коментира:
Мммм, както баба я точеше! Много сочна, с нежна структура, топи се в устата! Весели празници, Миме!
Sevdalina Irikova коментира:
Намирисва ми, че ще си разменим с теб адресите. В един град, кулинарни интереси, идентична кухня, от мен мекичките от теб салатките. Обичам ги тези глезотийки! Важна е щипката любов и доброто настроение! Прегръдки!
Sevdalina Irikova коментира:
Баба прибавяше към всички сладки, тутманици, локумки и курабии мас или към някои от тях 50/50 с растителна мазнина. Избиваше си и масло, но от нея съм запомнила, че тестото, замесено с мас е пръхко, сипкаво или както тя се изразяваше: " топи се в устата". Разликата е, когато се използва масло и те изстинат стават сбити, тяхната консистенция е по-различна, иначе вкусът се запазва. Тутманикът с мас и масло е друга работа. В градските условия е по-различно, затова използваме растителна мазнина или масло, но тази година се сдобих с домашна сланина и за първи път,( с помощ от приятел) си приготвих мас и малко пръжки. Доволна съм от резултатът и не е толкова трудно, както си го представях. Важно е желанието. Мила ми Марчела, ти си добър кулинар и спец по сладките нещица. Винаги можеш да импровизираш с продуктите, просто въпрос на вкус. Поздрави, Съни!
Sevdalina Irikova коментира:
Чудна рецепта, прекрасна визия, а вкусът, който предусещам ме кара да протегна ръка и да опитам от пухкавелките с малинен аромат! Мастър Шеф все още набира кандидати, там ти е мястото, талантливо момиче!
Sevdalina Irikova коментира:
Извинете ме за закъснелият отговор. Това е една от първите ми рецепти, записана от колежка, живееща в Турция. Първо- в сместа не прибавям захар, защото използвам добре узрели и сладки плодове. Когато смелих за проба останали за сладкото узрели смокини и ги изсуших на пестил, той бе толкова сладък, но в него не прибавих нишесте. Не беше нужно, защото плодовете са с различна текстура, по-сухи. Второ - не добавям вода, защото в процес на продължителна топлинна обработка витамините в плодовете не се запазват. Трето- точно, поради този факт се слага малко пшеничено или царевично нишесте, за да се сгъсти по-бързо и да се намали термичната обработка, целта е да бъде по-натурално. Процесът на съхнене или дехидратация също се скъсява. При добавяне на захар в пестила се отделя допълнително остатъчна фруктоза ( плодов сок) и трябва по-дълго време да изпарява и сгъстява. Успех!
Sevdalina Irikova коментира:
Ами прав си е Мечо Пух : " Колкото повеве, толкова повече....". Отказвам виртуална почерпка, запретваме ръкавите и приемаме предизвикателството за тази рецепта. Проявената смелост за сладъкият десерт се дължи на това, че мамето ми е на гости и ще помага! Поздрав най-сърдечен!
Sevdalina Irikova коментира:
Чудни, топящи се в устата и с аромат на лимонена кора. Това е и мамината рецепта. Най-вкусни и пръхки стават са мас или 1:1 с растителна мазнина. Поздрави, Съни!
Sevdalina Irikova коментира:
Воала! Чудесен зеленчуков мус, бих казала. Нежна кремообразна структура, благодарение на авокадото и вкусът ми допада, благодаря за идеята ти! Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Любими! Зарче, много добре си ги скиприла тези вкусотийки. Поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Еееех, какво да кажа. Отново приятна изненада за сетивата. Брилянтен вариант за женско парти. Дани, запази ми една чашка, моля! Ами ако добавя и авокадо? Защо не, вкусът му е подходящ, идеята ти е добра, факт! Относно точки и рангове, ще използвам този повод, да отправя апел към всеки, който обича да се вихри в своята кухня и е мастър шеф на себе си!!!! Кулинарията е талант, скрит някъде там, дълбоко.. , имаш ли го - твориш, ако гледаме рангове, крадем снимки и броим точки, извинете ме, но не опорочаваме ли цялата тази идея?! Идеята да покажем на какво сме способни, да надграждаме себе си, събирайки идеи, опит и кулинарни техники? Аз лично се чувствам прекрасно, защото обогатих не само домашните си рецепти, но и задоволих моите вътрешни стремежи, наслаждавайки се на това, което ми доставя удоволствие. А кулинарията ми удовлетворява не само моите естетическите потребности, а и радва моето семейство! Какво по-важно от това?!? Най-сърдечни поздрави!
Sevdalina Irikova коментира:
Много е семпла и ефектна. Браво гери!
Sevdalina Irikova коментира:
Мола, да бъда извинена за пропуска и да коригирам последното си изречение в рецептата. " Рибните филета подреждаме в порционни чинии, гарнирани с картофеното пюре, а дресинга, подреждаме до рибата, в индивидуална в купичка". Поздрави и добър апетит!
Sevdalina Irikova коментира:
Не го приемам за комплимент. Радвам се, че точно спец по сладкишите се е впечатлил от моето сладкарско прохождане. Благодаря ти Марчела!
Sevdalina Irikova коментира:
Не личи, важен е кулинарният нюх! А водите са мои, защото за съжаление мога да консумирам само риба, защото антителата ми в организма ми се борят с животинския белтък, приемат го като враг № 1. Мръвките готвя отделно за мъжете , ама щура ти работа. За тези няколко тематични рибни дни съм очарована от толкова нови и вълнуващи рецепти. Аз плувам в моята кухня, ти плуваш в кухнята на изисканите десерти и др. тънкости, Данито плува във вълшебни кулинарни изненади , Сийчето, Елито, Таня плуват в традиционната българска кухня, Вили, Веси с вкусните манджи и закуски.....(спирам, за да не пропусна някой), всеки от нас има своя специфика и индивидуалност. Харесва ми Марчела, че се допълваме и черпим идеи, споделяме съвети, обогатяваме домашния рецептурник. Радвам се, че "плувам" заедно с вас, ха-ха! Хубава вечер!