Жестока ти е рецептата, Добринке, ама от къде го извади това кисело зеле посред лято на 35 градуса....нищо де, аз си я записах и оставих за зимна рецепта. Убедена съм, че на вкус е чудесна! Благодаря!
Валентина, аз не споря относно името на това сладкишче, то си е добро, но и точно показвам какво не му достига за да е наречено Тирамису. Нека да се прави разлика. Това което е показано на снимката и в рецептата по би му отивало да се нарече, "Сладкиш с бишкоти, сметана и маскарпоне". Няма лошо.
Изредила съм ги продуктите в предишния ми коментар, които би трябвало да влязат при направата на един такъв сладкиш. Няма да влизам в противоречия, в никакъв случай, но е хубаво когато някой ти подскаже нещо да се има предвид следващия път, когато отново се направи опит да се направи едно наистина добро Тирамису и нека да не обиждаме италианската кухня, тя не заслужава така да и копираме сладкишите.
Хубаво какао което в момента се намира по големите супери е на фирма Zaini, Emilia, Cacao in polvere, amaro - 250 g с висок процент какаова маса, над 50%. На същата фирма може да се намери и прекрасен черен/бял кувертюр.
Честно да ти кажа, разкошни са, СиЙче! Няма да остане жилаво месото, защото много добре са изтънени, около 2 до 3 мл. Крехки са. Чукаш с дървеното чукче и внимаваш да не ги разкъсаш. Може да се приготвят и от свински шол, пилешко, но оригинала е телешко месо и задължително пържените картофи и бучката масло и резен лимон или както аз направих - капки лимон.
Приятно сладкишче, но не би трябвало да се нарича Тирамису, а сладкиш с бишкоти, сметана и маскарпоне. Дадената рецепта няма нищо общо с Тирамису, в нея липсват - Марсала, а тя е в основата на този сладкиш, кафява захар не се ползва, яйцата които се приготвят на водна баня, т.е. крем Забайон и белтъците като меренг.
Какво означава "хубаво какао" - това е какао с висок процент какаова маса. Най-доброто е на Van Houten - холандец, а и има история как точно е започнал производството му. За съжаление у нас трудно се намира или е почти невъзможно, аз специално си купувам такова от чужбина, но у нас се продава много добро италианско какао, което може почти да го достигне по качества.
Не бих ползвала на Йоткер какаото, за мен не е добро.
Добринке, здравей!
Разрешавам си да добавя снимка към твоите прекрасни кифли. Днес успях да ги спретна, спазих си точно рецептата, както и плънката от карамелизирани праскови. Успях и да ги опитам, чудесни са!!!
Благодаря за споделеното! Поздрав!
Благодаря, Сия!
Ще дам малко обяснение на въпроса ти. Има безброй рецепти с термина "гретен" или "терин" Това са видове различни запеканки на фурна или не.
Гретен е термин като: огретен, гратен или гретен и е всяко ястие залято със сирене, мляко, сметана и бучки масло. Това ястие винаги се приготвя във фурна и в кръгли или овални огнеупорни форми, наречени gratin.
Терин е готварския съд в който се приготвя вид ястие. Той обикновено е правоъгълен/овален, средно дълбок, но с плътно прилепнали стени.
Вариациите в рецептурника на Терин са най-различни - от зеленчукови, месни , до плодови и шоколадови сготвени в Терин и почти винаги са в продълговата правоъгълна форма.
Специално аз, Терина съм го приготвила в тесен огнеупорен съд с тесни страни с размери 23/13 см.
Източник: За добрата домакиня: какво е Терин и Гретен.
Благодаря ти, Добринке. Този Терин е от тези рецепти , които винаги стават, грешка няма. На вкус е прекрасен, лек десерт за лятото и най-важното не е много сладък, усеща се приятна киселина от малините.
Соня, разреших си да добавя още една снимка на приготвен днес по твоята рецепта "Бърз тутманик". Става много бързо, всичко поставих в купата на миксера и пуснах сам да си се измесва без да съм активирала маята предварително. Става бързо и лесно. Топъл е с чудесен вкус.
Благодаря!
Нина, сладкото ти е разкошно! Гласувам веднага!
Тази година и аз направих, но само ги обелих и не ги рязах на парчета , а цели половинки сварих, без костилка , разбира се, не се развариха и цели ми останаха плодовете. На 2 кг кайсии сложих 1 1/2 кг захар. Достатъчна ми е. Интересното е, че ползвах една румънска захар по една случайност закупена, която не вдига пяна, препоръчвам я, чиста е и не се пени отгоре.
Фантастичен е! Правя терин, но с малини. До момента не бях се сещала, че може и с праскови... в най-скоро време ще бъде спретнат от мен.
Чудесна рецепта!!
Първо не са "Яйца по гагаузки", а по варненски, но това вече си е твоя вариация, това е ясно, нали и второ оригиналната рецепта си е "Яйца по панагюрски" и това е. Измисленици и допълнения не са необходими. В цяла България се наричат, "Яйца по панагюрски" и така всички ги знаят.
Измислици-премислици, трафик ненужен.
Много обичам този турски десерт. Приготвям го, но с ориз Арборио за да стане по плътен крема.
Чудесни снимки и много добре приготвен.!! Браво!! Гласувам.
Само добавям един съвет, когато се изсипва в глинените купички или някакви такива подобни , за да не се спукат от горещата смес се поставя по една студена лъжичка и върху нея се излива горещия крем.
Чудесно изглеждат! Вили, какво означава "1 пакет - ръчно точени кори"?? не съм срещала до момента такива кори. Предимно ползвам това което ми предлагат в суперите...хм, какви бяха ,..."Фамилия" и "Бела" те не са ръчно точени, нали??
Добре че е снимката от Готвач.БГ на това агнешко, иначе снимките които са добавени от Йорданка и Джемиле категорично ме отказват да го опитам. А и между другото бих го приготвила само с масло около 50 г не- повече, а не със зехтин.
Чудесна лятна рецепта, Весе, много ми хареса. Записах си всичко, но вместо нашенски кашкавал ще добавя някакво друго твърдо настъргано сирене, а за моцарелата вече е ясно.
Моите коментари