- 25.03.11 02:25#1Търся рецепти за бухти и капамаТърся рецепти за бухти и капама, някой може ли да ми помогне?ОтговорОтговор с цитат
- 27.03.11 04:11#2от: Търся рецепти за бухти и капама Бухти
яйца - 4 бр.
кисело мляко - 1 коф./400 мл./
сода бикорбонат - 2 ч.л.
брашно - около 7 ч.ч.
Разбиваме яйцата много добре. Разбиваме содата с киселото мляко. Смесваме двете смеси. Прибавяме брашното постепенно. Омесваме добре и цялото тесто го удряме в масата 100 пъти. Точим кора, дебела 6-7мм. Режем на формички, потапяме формичката в брашно и пържим в много мазнина, която е сгорещена.
ОтговорОтговор с цитат - 27.03.11 04:53#3от: Търся рецепти за бухти и капама Понеже не е уточнено с какво месо ти предлагам:
Пиле капама
1 пиле - около 1 кг.
пилешки дроб - 300 гр.
ориз - 1 ч.ч./или булгур/
кисело зеле - 1,5 кг.
лук - 2 гл.
св.мас - 3 с.л.
олио - 50 мл.
сол на вкус
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1/2 ч.л.
телешки бульон - 2 бр.
Запържваме лука със свинска мас и олио. Прибавяме измития ориз или накиснатия във вода булгур за около 20 минути. Бъркаме, докато ориза стане стъклен. Отделно леко запържваме нарязаното дробче+черен пипер+червен пипер+малко сол. Нарязваме на ситно киселото зеле. Нарязваме пилето на порции и изпържваме добре. В пръстен гювеч нареждаме:
-кисело зеле,
-пилешките порции,
-кисело зеле,
-ориз+дробче,
-кисело зеле,
Между редовете ръсим с червен пипер и чубрица.
Заливаме с 2-та телешки бульона, разтворени в гореща вода, около 2 - З литра. Слагаме капака. Слагаме в студена фурна и загряваме до 200 градуса. Печем около 2 часа и половина.
Ако търсиш рецепта за друг вид месо, пиши ми да ти изпратя рецепта. ОтговорОтговор с цитат - 29.03.11 12:48#4от: Търся рецепти за бухти и капамаЕто ти рецепта за Банска капама, мой вариант.
продукти:
кисело зеле - 1 зелка
ориз - 1/2 ч.ч.
свински пържоли - 2 бр.
телешки пържоли - 2 бр.
пилешко месо - 300 гр.
бекон - 200 гр.
прясна наденица - 250 гр.
чесън - 1 гл.
лук - 1 гл.
1 ч.ч.вода+1/2кубче тел.бульон
даф.лист - 2 бр.
малко панджар/червено цвекло/
черен пипер/млян/
кимион
вегета
вино - 1 ч.ч.
червен пипер - 1 ч.л.
олио/мас/масло.
Приготовление:
Нарязаното на ситно зеле задушаваме до омекване. Оризът задушаваме с лука, нарязан на ситно и олио. Месото поръсваме с черен пипер, кимион и вегета. Престоява малко. Киселото зеле+ориза+панджара, нарязан наситно, запържваме с червен пипер.
Нареждаме в пръстен гювеч:
ред - само зеле
100 гр. бекон, на парченца
ред-зеле+ориз+панджар
свинското месо
ред-зеле+ориз+панджар
телешките пържоли
ред-зеле+ориз+панджар
пилешкото месо
ред-зеле+ориз+панджар
прясната наденица
ред-зеле+ориз+панджар
100 гр. бекон на парченца.
Отгоре покриваме с 2 големи зелеви листа. Заливаме с водата с бульона и виното.
Покриваме с фолио, в средата правим малка дупка, за парата. Слагаме капака на гювеча.
Печем във фурната на 150 градуса около 3 часа и половина.
ОтговорОтговор с цитат - 29.03.11 07:20#5от: Търся рецепти за бухти и капамаТин, сърдечно ти благодаря и за втората рецепта за капама :y: !Харесвам много българската национална кухня и се радвам да прибавя в колекцията си още автентични наши гозби. Здраве и успехи ти желая. ОтговорОтговор с цитат
- 31.03.11 10:11#6от: Търся рецепти за бухти и капама1 буркан кисело мляко, 2 яйца, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжица сол, 1/2 чаена чаша захар и брашно колкото поеме. Прави се тестото. Разточва се кора около 3-4 см. Реже се на форми и се пържи в горещо олио. После се търсят мераклии да ги ядат.ОтговорОтговор с цитат
- 01.04.11 03:25#7от: Търся рецепти за бухти и капамаMaruska, благодаря ти за рецептата за бухти !Непременно ще я пробвам през почивните дни, а мераклии да хапнат домашна закуска около мен, има винаги. Усмихнати дни ти желая! :y: ОтговорОтговор с цитат
- 07.05.11 08:46#8от: Търся рецепти за бухти и капамаКапама при нас е нещо различно от рецептата на tin. Ето нашата капама: Див заек, без вътрешностите, се нарязва на порции, колкото длан. Престояват 2-3 часа във вода с около 100 мл оцет и една чаена лъжичка лимонов сок - течността трябва да покрива месото. После се измива с вода.
Нарязваме на едри, широки полумесеци 5-6 големи глави кромид, добавяме 5-6 малки главички стар чесън, 4 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус, 10-15 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 1/2 чаена чаша зехтин или олио. Объркваме добре с ръце тези съставки.
В тенджера под налягане редим: пласт от микса, пласт месо, като завършваме с микс. Наливаме голяма чаша червено вино и 1 чаша вода. Затваряме тенджерата и варим на умерен огън около час. Още по-вкусно става в глинен съд.
ОтговорОтговор с цитат - 13.05.11 06:05#9от: Търся рецепти за бухти и капамаБлагодаря, Деметра за изпратената рецепта. Заешко месо малко трудно се намира по магазините, но ако имам възможност, ще пробвам и твоя вариант на капама. :y: ОтговорОтговор с цитат
- 13.05.11 09:48#10от: Търся рецепти за бухти и капамаПо същата причина и аз рядко правя оригинала с див заек, но съм пробвала с домашен заек или с нетлъсто свинско месо. С усет, фантазия и интерпретация се получава много вкусно ястие, а чаша червено вино към него дава настроение и добър апетит. Наздраве.
P.S. Уважавам подправките, разчитам на тях - балансираното им дозиране може да оправи много неща. :y: ОтговорОтговор с цитат - 14.05.11 12:52#11от: Търся рецепти за бухти и капамаДеметра, твоята рецепта за КАПАМА е доста интересна и знам, че е много вкусна.
Не знам, от коя част на България си, но си позволявам малко да те поправя, с най-добри чувства.
Рецептата, която представяш с име Капама
се нарича Заек-Стифадо и е традиционно блюдо в Средиземноморието, Азия и Северна Африка.
В Средиземноморието / Италия, Гърция, о.Кипър/ това блюдо се приготвя с див заек, лукът се запържва в зехтин, а вместо червен пипер се добавят червени домати.
Има и Свинско-Стифадо.
В Азия /Сирия, Ливан, Израел/ Стифадо се приготвя само от див заек и телешка плешка. /по религиозни причини/
В Африка / Египет, Тунис, Мароко / само от телешко.
Би ми било интересно, да ми разкжеш историята на тази твоя рецепта, от къде я знаеш.
Благодаря. Васо. ОтговорОтговор с цитат - 15.05.11 03:06#12от: Търся рецепти за бухти и капамаЯстието, което в дома ни наричахме "капама", присъства в най-ранните ми спомени. Приготвяше го баща ми и вероятно е наследил рецептата от единия ми дядо, който е имал хан на, може би най-оживения път за Гърция, много близо до границата. Хан са наричали по тези места гостилница, в която се сервира кафе, в джезве върху горещ пясък, домашни ястия и питиета, а също се предлагат стаи за нощувка. Трите имена на дядо ми са гръцки - и сега имаме роднини наблизо в Гърция със същата фамилия. Може би там някъде е нишката. Впрочем баща ми запържваше лука - без да го зачервява, но и без излишна вода в него. Аз промених това в стремежа си към по-здравословно готвене - така то загуби малко от пикантния си вкус.
При честите ми пътувания в Гърция обменям рецепти с роднини и познати. Освен това, като журналистка и преводачка от гръцки, превеждах рецепти от техни списания за централен български вестник, в който работех. Някои от тях приличаха твърде много на италиански, но моите основни рубрики бяха други. След като прочетох вашите сведения за странстванията на едно ястие, разбрах колко е интересно в културно-исторически план. Кулинарията е част от културата на един народ, а носи в себе си и характеристики като темперамент, нрави, обичаи, бит. Благодаря, че извикахте в мен тези размисли, които ме мотивират за нови търсения. ОтговорОтговор с цитат - 16.09.12 02:05#13от: Търся рецепти за бухти и капама :y: Оригиналната рецепта за бухти е:6 яйца,500 гр. кисело мляко,1ч.л.сол,1с.л.захар,1 бакпулвер и брашно до средно меко тесто.Тестото се оставя да се отпусне за около час и след това се точи.Пържи се в сгорещена маслена баня.МОЖЕ да ги направите и с плънка от конфитюр,локум,сирене и яйца,спанак и сирене,задушен лук/като за лучник/ и др.ОтговорОтговор с цитат
- 23.02.13 10:10#14от: Търся рецепти за бухти и капамаКапамата е изключително вкусно ястие.Приготвя се с най различни видове месо с което разполагаме.Лично аз я приготвям с парченца сланина или пушени гърди които поставям на дъното на кален гювеч.Слагам суров суджук, кървавица, пилешки бутчета, парчета свинско месо за готвене/нарязано на хапки/ Предварително всичките видове месо обръщам в мазнина за по 2-3 минути колко да си пуснат цвят преди да ги върна в гювеча.Слагам листа кисело зеле, сухи люти чушки, зелев сок, вода 1 кафена.чашка
На дъното първо слагам листа от зеле.Следва парчета сланина не осолена, парчета свинско, пак зеле, суров суджук, отново зеле,парчета кървавица, зеле, бутчетата.Най горния пласт трябва да е от зелеви листа.Капака на гювеча замазвам с тесто от брашно и вода и печа на температура от 150 градуса в продължение на 3,5-4 часаОтговорОтговор с цитат - 06.02.16 01:10#15от: Търся рецепти за бухти и капамаБухти
1 кофичка кисело мляко
1 с. л. сода
3 яйца
малко захар
3 щипки сол
около 1 кг. брашноОтговорОтговор с цитат - 31.03.16 11:47#16от: Търся рецепти за бухти и капамамного видове, аз ги правя по друг начинОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest