Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?

  • 04.03.18 01:32#1Величка КалеваВеличка  КалеваЧиракРегистрация: 17.01.17Град: КотелОтговори: 3Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Вземайки повод от новата тематична седмица, реших да ви попитам - как ще разберете, че една рецепта е наистина от даден регион? Защото според мен не може да се познае. Това че ще се сложи отпред името на селището или на региона, съвсем не прави ястието регионално. При това "движение" из Балканите на кого ли не, всеки е превнесъл, взаимствал и през годините рецептата остава като местна.

    Но рецептите са повтарящи се из различни региони, само е допълнено нещо в заглавието - я името на региона, я някоя местна думичка. Може за първи път да чуваме за някое ястие, но това не значи, че то е характерно само за дадения район.

    Само по нашия край мога да ви изброя ястия, които съм мислила, че са местни, но с годините се уверих, че ги има и на противоположния край на страната, дори ги има и по-съседните страни.

    Нещичко "откраднали", нещичко изменили е ето ти наша рецепта. Вие какво мислите по този въпрос?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 06.03.18 05:33#2АдминистраторАдминистраторДарт ВейдърРегистрация: 04.10.08Град: СофияОтговори: 95от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Вили,

    не е необходимо рецептата да не се среща никъде другаде. Просто даден регион може да има някои свои особености при приготвянето на дадена рецепта. Например рецепти за капама има в цяла България, но рецептата за Банска Капама си е специфична за банско-разложкия край, макар и там да има някои различия в приготвянето и. Просто хората така я знаят.

    Така че, добавяй рецепти от вашия край, така както са ги правили бабите ви

    поздрави,
    Готвач.бг
    ОтговорОтговор с цитат
  • 06.03.18 07:32#3Величка КалеваВеличка  КалеваЧиракРегистрация: 17.01.17Град: КотелОтговори: 3от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Здравейте!
    Съгласна съм че така я знаят хората. Мога да ви изброя няколко рецепти, които реших да приготвя като регионални, но...се оказа, че в различни крайща на страната ги има. Представете си, че публикувам такава рецепта и напиша моя регион и се появи същата рецепта, но от друг регион. Как бихте решили? Коя рецепта е регионална? Бихте ли признали две еднакви рецепти, но с различни наименования? Може да има малки различия, но те не променят ястието.
    Приятна вечер!
    ОтговорОтговор с цитат
  • 06.03.18 07:41#4АдминистраторАдминистраторДарт ВейдърРегистрация: 04.10.08Град: СофияОтговори: 95от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Редакторките ще преценят, то всеки случай си е за себе си.ОтговорОтговор с цитат
  • 06.03.18 07:42#5Иванка ЙордановаИванка ЙордановаЧиракРегистрация: 27.12.17Град: СвищовОтговори: 3от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Същата ситуацция се получи и миналата седмица с тематиччните рецепти от Средиземноморието. Аз лично забелязах, че някои потребители качиха рецепти, които вече ги има в сайта, но с малко по-различни имена. Като например има две еднакви рецепти за испански картофи бравас и две еднакви рецепти за панирано мляко, само че с различни имена. Трябва да се проверяват нещата, както се опитва да каже и госпожата.ОтговорОтговор с цитат
  • 07.03.18 01:14#6Величка КалеваВеличка  КалеваЧиракРегистрация: 17.01.17Град: КотелОтговори: 3от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Правото на редакторите е субективно. Не съм съгласна с вас. Преди време бях публикувала точно регионална рецепта - "Баница с лепило". Тогава нямаше такава тематична седмица. Но редакторите решиха да премахнат лепило и да пишат ориз. Естествено реагирах и ми беше отговорено, че в сайта ще има остра реакция - меко казано. Тогава написах, че не съм съгласна, защото има Родопски клин, но едва ли има някой, който да приеме, че в баницата има метален клин или дрехата. Отговор не получих. Това имам предвид, субективизма на редакторите, който не трябва да присъства в нито един сайт.
    Приятен ден!
    ОтговорОтговор с цитат
  • 07.03.18 01:20#7АдминистраторАдминистраторДарт ВейдърРегистрация: 04.10.08Град: СофияОтговори: 95от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Вили, това няма как да стане. Сайтът се развива точно заради усилената работа на редакторите и администраторите. Така че, те решават какво е добре за сайта и какво не.

    В сайта са инвестирани хиляди часове труд и сериозни средства, за да допуснем отвън да се решава какво е добро за нас и какво не. Всяко ново нещо се тества и проверява и се наистина пуска, само ако има положително отражение върху сайта.

    В крайна сметка редакторите са за това на работа - да проверяват и коригират добавените от потребителите материали. Ако приемахме всичко, което потребителите качват и копират от други сайтове, а да не говорим и за хиляди безмислени и повтарящи се рецепти, то сайтът много бързо ще тръгне надолу и реално редактори нямаше да ни трябват. Редакторите и администраторите са запознати с цялостното състояние на сайта и могат да преценят дали дадена рецепта или статия отговаря на критериите ни, дали трябва да се изтрие, одобри или коригира.

    Знам, че много от кулинарите недоволстват, но няма как да допуснем рецепти, които реално вече имаме да се добавят отново и отново, или статии и съвети от потребители, няма да назовавам имена, които дословно копират от чужди източници, или пък снимки, които повече приличат на повърнато, отколкото на прилично ястие. Примерите са много. Ние също грешим и когато е станало грешка се коригираме, но като цяло 99% от решенията на редакторите са правилни.

    Във всеки вървежен сайт има редактори и корекция, иначе нямаше да е вървежен. В крайна сметка редакторите изпълняват дадените задачи като се съобразяват с правилата на сайта. Когато всеки си върши работата добре, нещата вървят добре. Смятам да твърдя, че сме единствения кулинарен сайт в България, който върви добре и посещаемостта ни е в пъти повече, отколкото посещаемостта на всички други кулинарни сайтове събрани заедно. И това не е станало от самосебе си, зад това стоят реални хора, които се трудят всеки ден, независимо дали е празник или делник.

    Разбира се, вие допринасяте не малко за сайта, за което сме ви крайно задължени, но всички материали подлежат на проверка и редакция спрямо правилата на сайта. А тези правила ги има, за да бъде на всички приятно да четат и разглеждат рецептите и статиите ни.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 07.03.18 01:47#8Величка КалеваВеличка  КалеваЧиракРегистрация: 17.01.17Град: КотелОтговори: 3от: Как се разбира дали дадена рецепта е наистина от посочения регион? Има ли рецепти, които не се срещат никъде другаде?Всеки има право на мнение. Моето е такова. Субективизъм, а той не води до нищо добро. Говоря по принцип! Нали знаете - когато ножът и хлябът са у един човек, колтоко ти отрежат, толкова ще ядеш. А за директно копиране от чужди сайтове съм категорично против. Две думи, но собствени.
    Приятен ден!
    ОтговорОтговор с цитат