Абсент - напитката на Дявола

Коктейл

Може би сте чели стихотворението на Христо Смирненски "На гости у дявола", в което поетът разкрива питието на Сатаната - абсента. И до ден-днешен наричат зелената напитка питие на Дявола.

Какво ли му е толкова дяволското на абсента? Важна съставка в напитката се явява веществото монотерпин, познато още като туйон. Това е нервно-паралитична отрова. Тя се съдържа в горчивия пелин, който пък е основният компонент на абсента. Точно пелинът дава името на дяволската напитка - на латински пелин е Artemisia absintum.

Абсентът е отвара от билката, смесена със 70-90-градусов спирт и други лечебни треви като маточина, копър, анасон, които се слагат за аромат. Готова за консумиране, напитката е дяволски горчива и може да бъде в няколко цвята - жълта, кафява, червена, но най-често изумрудено зелена.

За откривател на рецептата за абсента се счита доктор Пиер Ординер. Най-напред питието е било използвано за лечение на всякакви болести - малария, дизентерия... През 1797 г. роднина на доктор Ординер отваря първата фабрика за производство на абсент в Швейцария.

По време на Наполеон III абсентът се превръща в питието на френската буржоазия. И се приготвял по следната рецепта: сушен пелин, анасон и още няколко билки се смесват и се оставят да киснат в силен спирт. Добавят се ароматни треви и лимонова киселина.

Дявол

И също както Дяволът вреди на човека, така и дяволската напитка се оказва небезвредна. В началото на ХХ век европейците стават толкова зависими и пристрастени към абсента, че се появява нова болест - абсентизъм.

През август 1905 година швейцарският фермер Джин Ландфрей застрелва цялото си семейство след напиване с абсент. След което повечето европейски страни поставят официално забрана за продажбата на зелената напитка.

Защо абсентът е в състояние да докара човек до лудост? Туйонът е алкалоид с психотропно действие. Смята се, че постоянната му консумация и то в не особено малки количества довежда до постепенно пристрастяване, съпроводено с нарушения във функцията на бъбреците, лошо храносмилане, пристъпи на лудост. При прекаляване с дозата, дори може да се стигне до конвулсии и загуба на съзнание.

Днес съдържанието на туйон в абсента е строго контролирано. Количеството не трябва да надвишава 10 милиграма на литър. В световен мащаб големи производители са Германия, Чехия, Испания, Швейцария и Франция.

5 7
4 3
3 3
2 0
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Албена
Албена
28.04.2016 22:02
Не съм опитвала никога Абсент,виждам,че предлагат по магазините.Но като не знаеш какъв е истинския вкус,как да разбера кой е оригинален.А се изкушавам да видя ,,зелени феи".
1
0
Марина
Марина
06.04.2016 19:09
В България масово продават, който е 55 градуса и не е оригинален. Истинският и качествен Абсент, от който може да ви се привидят ''зелени феи'' е поне 70 градусов :)
0
0
асд
асд
02.04.2013 22:23
има и в син цвят пил съм ;)
0
1
wild
wild
14.03.2013 19:47
абсолютно яко :)
2
1
afdsd
afdsd
18.12.2012 22:16
Има го почти във всеки голям магазин.
1
1
Dastosh
Dastosh
13.12.2012 17:07
Има ли го в България?
4
1