Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при поднасянето на вино

Тънкости при поднасянето на вино

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Етикет при поднасяне на виното

Когато поднасяте вино на гостите си, спазвайте някои тънкости, за да оставите у тях впечатление, че имате познание на професионален сомелиер. Много важна при сервирането на вино е неговата температура.

Така например сухите бели вина трябва да са с температура 8-10 градуса по Целзий, а белите силни вина – около 10-12 градуса. Леките червени вина са прекрасни, когато температурата им е 14-16 градуса, а силните червени вина – 16-18 градуса.

По-добре е да поднесете вино, което е по-студено с няколко градуса, отколкото да убиете желанието на гостите си да пият от него, като им го поднесете топло като компот. Прекалено студеното вино ще се стопли в чашата, а прекалено топлото ще прояви само недостатъците си.

Никога не оставяйте в хладилник бутилка бяло вино за повече от 48 часа. Не охлаждайте червено вино с помощта на лед или в камерата на хладилника. Такава процедура може да бъде приложена единствено спрямо бялото вино.

Не предлагайте лед към виното, той върви със съвсем други напитки. За разлика от ястията, които трябва да се поднесат на гостите от лявата им страна, виното се налива откъм дясната им страна.

В ресторантите се спазва правилото ако виното е прекалено скъпо или старо, да се изрече на глас марката и годината. По време на приятелска вечеря този, който налива виното на гостите, е домакинът.

Бяло и червено вино

Това се прави само, ако виното е с много добро качество. В противен случай всеки си налива сам. Докато се налива виното, бутилката не трябва да опира в ръба на чашата.

Самите чаши не трябва да се напълват до края. За да не се изцапа покривката, след като е налято виното, бутилката леко се завърта и капката на гърлото се изтрива със салфетка, която предварително се държи в лявата ръка.

Червеното вино се сервира в гарафи, бялото вино може да се предлага направо в бутилки, защото не се декантира. Бутилките не се поставят в кошнички, а директно върху масата.

Помнете, че бялото вино се сервира винаги преди червеното. Младото се поднася преди старото, а лекото – преди силното. Това, което трудно се съчетава с аромата на хубавото вино, е цигареният дим.

Прочети също за температурата на поднасяне на виното или научи повече за отлежаването на виното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest