Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Шокова терапия за сочни зеленчуци

Шокова терапия за сочни зеленчуци

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Зелени зеленчуци

Ако искате да запазите ярките цветове на зеленчуците, трябва да приложите някои тайни на готвачите-професионалисти. В противен случай ястията от зеленчуци винаги ще бъдат със сивкав цвят.

За да запазите цвета, сочността и крехкостта на зеленчуците, приложете шокова терапия. Това се прави с помощта на внезапно заливане с ледено студена вода.

Това се прави в точно определен момент, затова трябва да стоите около котлона с часовник в ръката. Когато зеленчуците заврят, трябва да отброите шест минути и петдесет и седем секунди.

Грах

Това е точният момент, в който трябва да приложите шоковата терапия с ледена вода. Изваждате зеленчуците с помощта на гевгир и ги заливате с цяла тенджера ледено студена вода.

Това запазва естествено яркия цвят на зеленчуците, позволява им да останат крехки, сочни и по-вкусни. Това особено важи за броколи, зелен фасул и аспержи.

Приложите ли шоковата терапия с вода, те ще бъдат тъмнозелени и много крехки. Не го ли направите, те ще придобият сивкаво-зеленикав оттенък и ще се разпадат.

А ако се опитате просто да свалите тенджерата от огъня, няма да постигнете този ефект. Останали в топлата вода, зеленчуците ще се разкапват в остатъчната топлина и ще се превърнат в пихтия.

Брюксел

Друга тънкост на майсторите-готвачи, но при приготвянето на марината за месо, е че солта по различен начин се усвоява от различните хранителни продукти.

Важно е солта да бъде добавена навреме. Когато мариновате месото и в маринатата сипете сол, при изливането на течността солта изчезва в канала. Затова солете месото и след като сте го мариновали.

При панирането не добавяйте сол в панировката, а солете парчетата месо, преди да ги потопите в панировката. Иначе рискувате солта да се изтърси заедно с панировката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest