Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Спанак и карамел заместват хранителните бои

Спанак и карамел заместват хранителните бои

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Спаначена палачинка

Ако искате да получите красив цвят за своите бисквити или ястие, можете да използвате естествени продукти за бои, вместо да си купувате не винаги безвредни хранителни бои.

Така например бяла боя можете да получите с помощта на пудра захар, мляко, сметана. Жълта боя ще получите с помощта на шафран, разреден с топла вода, водка или спирт.

По същия начин жълт цвят може да се получи и с помощта на настъргана кора от лимон. Оранжева – от портокалова кора. Кората се отрязва с много фин нож така, че да не се захване при това горчивата бяла част под нея.

Червено зеле

Тази кора се използва също така за ароматизиране на кремове, тесто и плодови плънки за кексове. Зелена боя се получава, като сварите малко спанак, изцедите сока му и го пасирате, като добавите малко вода.

Кафява боя ще получите с помощта на силно кафе или карамелизирана захар. Карамелизираната захар се приготвя, като се нагрее една супена лъжица захар, докато не стане кафява.

След това постепенно се добавя половин чаша гореща вода и се разбърква, докато не изчезне и най-малката бучка. Прецежда се през марля и се съхранява в бутилка.

Карамел

Кафява боя можете да получите и с помощта на какао или разтопен шоколад, както и ако добавите сок от червени плодове в предварително карамелизирана захар.

Червена и розова боя ще получите от малини, ягоди, вишни, сладко от червени плодове, червено вино, червено цвекло или червено зеле.

Зелето и цвеклото се нарязват на ситно, заливат се със същия обем подкиселена вода, слагат се в гореща вода и малко преди да кипнат, се отстраняват от котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest