Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Аспержите са били любими на фараоните

Аспержите са били любими на фараоните

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Аспержи

Какво са всъщност аспержите? Някои смятат, че те стават само за ядене, но според други това не е само изискан деликатес, а лекарство и изключително красиво цвете.

Най-древната рецепта за приготвяне на аспержи, достигнала до нас в писмен вид, е тази от книгата на Катон „De Re Coquinaria”, написана през трети век преди нашата ера.

Върху саркофазите на фараоните има изображения на аспержи. Кълновете ѝ са смятани от египетските лечители за целебни. Те им придавали божествена сила и свързвали свойствата ѝ с продължението на човешкия род.

В Древна Европа аспержите нахлули през Гърция, където се използвали най-вече като лекарство. Култът към богинята на красотата и любовта Афродита се разпрострял и върху аспержите, които станали известни като мощен афродизиак.

С венци от аспержи се украсявали главите на младоженците, а брачното им ложе се посипвало с листенца от растението. Самият строеж на стъблото на аспержите навеждал на фалически мисли, затова всички мъже ги консумирали в големи количества.

Докато гърците се отдавали на аспержите и на любовта, незабелязано сочният зеленчук бил иззет от римляните. Тези крехки стъбла, според жителите на Римската империя, не само зареждали мъжете с любовна мощ, но и предпазвали от нежелана бременност.

Факти за Аспержи

Римляните започнали да купуват масово аспержи, за да предпазят любовниците си от забременяване, но с императорски указ вкусният зеленчук бил забранен за продажба точно поради тази причина.

Римската армия се нуждаела от свежи сили, а те нямало как да се появят, ако всички жени се предпазвали с аспержи.

Когато купувате аспержи, обърнете внимание на стъблото, то трябва да е гъвкаво, а ако го натиснете с нокът, да хрущи. Ако не можете да намерите хрупкави стъбла, поставете букета аспержи за малко в студена вода, за да станат по-свежи.

Никога не купувайте аспержи с повехнали главички, те трябва да стърчат смело нагоре. Най-трудната част обаче е в обработката на аспержите. Всяко стъбълце трябва да се пречупи откъм корена. Отрежете всички люспички и обелете горния слой на аспержите.

Необходима ви е тясна висока тенджера, за да може долната част на аспержите да се свари, а горната – тоест главичката, да остане леко сурова. Аспержите трябва да хрускат между зъбите ви, а не да са като сварено въже.

Аспержите стават много вкусни, ако вече сварените за няколко минутки аспержи се завият по три в парче бекон или шунка, фиксират се с клечка за зъби и се сложат в предварително запържен чесън или лук с масълце. Захлупват се с капак и след като месото омекне, се сервират, поръсени с кашкавал или пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest