сряда, 10 февруари

Тайната на вкусната рибена чорба

Рибена Чорба
3.5 от 26 Гласа

Супа от риба, рибена чорба, рибешка супа – както и да я наречете, всички се сещат, че става въпрос за този невероятен бульон с дъх на морски дарове.

Разбира се, рибената супа се приготвя и от речна риба и дори да не сте най-добрата домакиня, няма как да сбъркате при готвенето на чорбата. Причината е, че тази супа се готви съвсем лесно и гарантира винаги страхотен вкус.

Все пак рибената чорба си има своите тънкости при варенето. Хубав бульон става от всички видове риба – хек, шаран, пъстърва, попчета, треска, бяла риба, но магията на ароматната чорба от риба идва само когато я приготвите от няколко вида риба.

Ако искате да сготвите истински вкусна супа със запомнящ се аромат задължително смесете попчета с калкан или друг вид морска риба. Експериментирайте спрямо вкусовете и възможностите си и бъдете сигурни, че няма да разочаровате стомасите на близките си.

Риба

Зеленчуците, които може да сложите в супата също са различни – задължителните съставки са лук, морков, картоф и домат, а от там насетне прибавете каквото пожелаете. Чушка, камби дори малко зеле или тиквичка няма да са излишни.

Важно е първо да ги нарежете и запържите леко с няколко лъжици от бульона, в който е вряла рибата. Ако искате чорбата ви да е по-диетична, сварете рибата, извадете и обезкостете и в бульона изсипете пресните зеленчуци без да ги запържвате.

Когато зеленчуците поомекнат обикновено се прибавя почистената и накъсана риба или рибешки части, малко мазнина и наситненият домат. Към края идва ред и на подправките. Няма как една себеуважаваща се рибена супа да мине без девисил или лющян.

Супа

Това е другото основно правило, ако искате да сготвите вкусна рибешка чорбичка. По желание може да добавите и корен от целина. Сред другите подправки са задължителната сол, черен пипер (млян и на зърна), магданоз, риган, дори и мащерка.

Дали ще застроите чорбата или ще я оставите бистра отново е въпрос на личен избор и предпочитание. Застройката обикновено се приготвя от едно яйце и малко кисело мляко. Ако искате да оставите рибената чорба бистра, за да я сгъстите леко може да добавите една-две лъжици картофено пюре на прах.

Най-накрая задължително я овкусете с малко лимонов сок. Според рецептите на нашите баби, ако прибавите към края на варенето на супата едно малко въгленче (което после се изважда), рибената чорба ще придобие неповторим вкус на опушено. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (5)

13
0
Отговор
Явор

2013-12-30, Оценка 5.0 от 5 за Тайната на вкусната рибена чорба

Само за корекция: Рибената чорба става най-вкусна с морска риба. Лющян и девисил са едно и също нещо.... Мащерката е забранена със ЗАКОн при приготвянето на рибена чорба :)
8
0
Отговор
Краси

2013-11-13, Оценка 5.0 от 5 за Тайната на вкусната рибена чорба

Искам да ви кажа, че по правилата на българския език се казва и пише рибена, а не рибешка чорба. И друго - девисил и лющян е наименование на една и съща зелена подправка.
6
0
Отговор
Рибар

2013-07-09, Оценка 3.0 от 5 за Тайната на вкусната рибена чорба

Ако застройвате чорбата не слагайте кисело мляко. То ще убие вкуса на рибата. Само с 1-2 яйца, малко вода и малко лимонтозу.
Аз я ям студена с ракия ;)
2
0
Отговор
Джамбазов

2013-04-25, Оценка 3.0 от 5 за Тайната на вкусната рибена чорба

Картофът се намачква,след като се свари.За да се замъти малко чорбата.)
4
6
Отговор
атанас

2013-04-24, Оценка 4.0 от 5 за Тайната на вкусната рибена чорба

Живея на брега на Дунав.Тук е традиция приготвянето на рибена чорба.С по горе написаното съм съгласен напълно, но не разваляйте чорбата с КАРТОФИ.

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

На тази публикация виждаш материал на тема Тайната на вкусната рибена чорба. Ако имаш предложение или си на мнение, че публикуваната информация не отговоря на заглавието Тайната на вкусната рибена чорба, би могъл да се обърнеш към Готвач.бг от формата за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.