Кажи ми религията си, да ти кажа с какво се храниш

Ал Салех

Не само финансовите възможности и личните вкусове, но и религията, която изповядваме, определя хранителните предпочитания на човек. Най-разпространените религии по света са будизъм, ислям и християнство.

Любопитни ли сте да научите коя религия с какво меню се характеризира? "Дойче Веле" зададе същия въпрос на теолога Манфред Бекер-Хуберти.

"Религията слага отпечатък върху делника на човека, а с това и върху храната, която той приема. Всеки празник има своите особени ястия, питиета и сладкиши. Някога е било строго определено на какви празници какви ястия да се поднасят. Някои от обичаите са се съхранили и до днес", казва той.

Християните по принцип приемат всякаква храна, но има разбира се и хранителни продукти, които се избягват в определени дни. Това се прави по време на пости.

Според християнската религия в петък не бива да яде месо, особено на Разпети петък. "Тъй като Христос е възприел човешки образ, бил е от плът и кръв, в негова памет на Разпети петък не се яде месо. Позволено е да се яде риба, защото принципът гласи: всичко, което е под повърхността на водата, принадлежи на царството на смъртта и демоните. По тази логика рибата не е живо същество и затова може да се яде", обяснява Бекер-Хуберти.

В исляма хранителните закони са по-различни. На мюсюлманите е позволено всичко, което не вреди на тялото. Най-голямото ограничение в тази религия е свинско месо, тъй като то се смята за "нечисто". Освен това ислямът не тачи и алкохола.

"В Корана има стих, в който се посочва, че свинското месо, алкохолът и кръвта са забранени. С други думи, преди да се консумира, месото трябва да е абсолютно изчистено от кръвта. Алкохолът опиянява, а всичко, което опиянява, е забранено в исляма, защото човек трябва да е трезвен през целия си живот", казва социологът Хасан Карача.

За разлика от последователите на пророка Мохамед, на евреите алкохолът им е позволен по всяко време. Според тяхната религия той е "кашер", т.е. позволен. В Тора, свещената книга на евреите, се посочва кое е позволено и кое не. Зеленчуци и плодове са позволени. Също като в исляма, свинското месо е забранено.

Юдеизмът изисква млякото и месото да се съхраняват в отделни съдове. Те не бива да се смесват нито при приготвяне на храната, нито при ядене.

Основно правило, което всеки уважаващ себе си евреин трябва да спазва е, че след като е консумирал месо, трябва да изчака да минат най-малко три часа, за да изпие чаша кафе с мляко.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
лудия
лудия
07.04.2014 19:47
исляма и юдеизма се религии на сатаната, те се обрязват и техните дивашки религии спират развитието на населението си
1
5
Мариана
Мариана
08.04.2014 09:22
Лудия, даваш си сметка, че обрязването е характерно и за християнството и е описано в Библията. Знаеш ли какво друго е често срещано - неграмотни, глупави и тесногръди хора, които не се стесняват да заливат интернет пространството с невежеството си.
7
1