Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Фоа гра е забранена на места заради жестокостта към гъските

Фоа гра е забранена на места заради жестокостта към гъските

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Гъши Дроб

Гъшият черен дроб, който, преработен като пастет, е известен в цял свят с френското наименование „фоа гра”. Това е деликатес, който е описан в стотици романи и е любим на много хора по света.

Пристрастие към гъшия черен дроб са имали още древните египтяни. Те първи открили, че ако дивите гъски редовно преяждали, черният им дроб се уголемявал и ставал мазен и нежен, а най-важното – невероятно вкусен.

След време египтяните опитомили гъските и започнали да ги охранват специално, за да се уголеми черния им дроб. Тази традиция била възприета от древните римляни, за които гъшият черен дроб се превърнал в любим деликатес. Те хранели гъските със смокини, за да бъде черният им дроб още по-вкусен.

Днес гъшият черен дроб не се приема добре в много страни и в някои вериги скъпи хотели. Причината не е във факта, че някои народи не обичат гъши черен дроб. Те просто не приемат начина, по който гъските се хранят, за да се увеличи черният им дроб.

За да се получи това, осем дни преди последния час на птицата в гърлото й започват да се изливат насила огромни порции царевично пюре. От това гъската получава разширение на черния дроб, което достига до десет пъти.

Фоа Гра

За да се вкара царевичното пюре в гърлото на гъската, работник от птицефермата я приклещва и вкарва в човката й дълъг накрайник, по който тече пюрето. Въпреки че птицата се мята като полудяла в ръцете му, той я държи, докато тя не си получи необходимата доза.

През 2005-а година гъшият черен дроб за малко да бъде забранен в САЩ, но фермерите се възпротивили, защото изкарват добри пари от продажбите на гъшия деликатес.

За да приготвите сами деликатеса, който е известен в цял свят с невероятния си вкус, ще са ви необходими осемстотин грама гъши черен дроб. Сварете ги и го нарежете на малки парченца. Овкусете го със сол и черен пипер, залейте го с една чаша коняк и оставете една нощ в хладилника.

Сутринта преместете дроба в порцеланов съд добавете един настърган трюфел и размачкайте сместа с вилица. Продължете с лъжица, докато не се получи пастет.

Както си е в порцелановия съд, изравнете повърхността, захлупете с капак и печете на водна баня един час в предварително загрята фурна. Сервирайте охладена на малки порции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest