За добрата домакиня: какво е терин и гретен?

За добрата домакиня: какво е терин и гретен?

Всяка добра домакиня, която обича да угажда на семейството си с вкусни домашно приготвени ястия, е срещала безброй рецепти с термина „терин” или „гретен”. Това, което може да се предположи, имайки предвид същността на кулинарния процес е, че става въпрос за различни запеканки на фурна.

Предположението е вярно, но нека задълбаем малко по-навътре и да избистрим докрай понятията, които бележат тези вкусни ястия с хрупкава и апетитна коричка.

Гретен е кулинарен термин със следното съдържание: огретен, гратен или гретен – това е всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене, кашкавал, мляко, сметана или галета, смесени с бучки масло. Такова ястие задължително е приготвено във фурна или под грил, като е запечено до златиста коричка.

Терминът е френски - "au gratin" или "gratinée”, откъдето идва и българското огретен и се използва за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани гратин (gratin).

Чудите се какво всъщност е теринът? Той е малко познат на родната домакиня, но все по-често употребяван в кулинарията у нас. Теринът всъщност може да се брои за френският братовчед на нашенския гювеч.

С този термин се означава готварският съд, в който се приготвят определен вид ястия. Обикновено теринът е правоъгълен или овален, средно дълбок, с плътно прилепнал глинен капак.

За добрата домакиня: какво е терин и гретен?

Приготвянето на абсолютно всички ястия в подобен съд се отличава с невероятен вкус и гарантира запазване на всички вкусови качества на вложените продукти, макар и в повечето случаи предварително пасирани. За теринът може да се каже много, но ударението е на бавния огън, на който се готви и на здравословно хранене.

В кулинарното изкуство по-масовите форми са правоъгълните така, че сигурно най-често ще попаднете на ястие, наречено терин и приготвено в правоъгълна форма.

Вариациите в рецептурника на терина са най-различни – може да срещнете от зеленчукови и месни, до плодови и шоколадови рецепти, сготвени в терин.

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати