Да помогнем на Мишо да проходи

Как да приготвим перфектната паеля

Паеля

Паеля е прочуто ястие с ориз и други съставки, произлизащо от Валенсия. Испанската паеля традиционно се хапва задължително по празници, особено в неделя и на празника Фаи (Файес, Фаяс).

Името „paella“ означава „тиган“ на валенсиано или по-специално така се нарича плоският кръгъл съд, в който се приготвя. С течение на времето ястието е станало толкова популярно в испанския, че думата „paellera“ сега се използва единствено за „тиган“, а „paella“ почти изключително за ястието.

Има много разновидности паеля, които се приготвят с различни съставки. Трите основни и задължителни съставки за оригиналната паеля си остават ориз, шафран и зехтин.

Най-често се гарнира със зеленчуци и месо, а славата на паелята с морски дарове се носи отдавна. В някои райони в паелята се добавя розмарин, но това зависи от готвача.

Невероятно вкусната паеля, която е прясно приготвена, често се яде направо от тигана с дървена лъжица. Дървената лъжица е много важна, за да не се изгарят устните. Испанците често спазват това правило, както и повелята, че „не бива да се яде хляб, ако не е свършила паелята”.

Продукти за Паеля

Традициите повеляват паелята се готви на огън, запален на земята. Дървата, които се използват са от рожков или най-добре от портокалово дърво, защото димът дава допълнителен аромат на паелята. Във Валенсия такива дърва са в изобилие, защото там се отглеждат големите насаждения на портокали, които се подрязват редовно.

Испанската Паеля е най-прочутото ястие, което се е наложило през последните 15 години в Европа и Южна Америка. Вкусната манджичка може да се получи перфектно и в обикновена тенджера, която има вместимост от 4 литра. Продуктите са много и различно по състав, а и като се тегли чертата, излиза, че паелята е изключително евтина манджа.

Обикновено в паелята се слагат пилешко месо, червени чушки, различни морски дарове - миди, раци, скариди и калмари, задължително лук и чесън.

Може да се сложи грах, а някои дори я приготвят със салам с червен пипер. Важна подправка е и магданозът, а не по-малко важен е и лимонът, с който се гарнира испанското блюдо. Ако искате може да полеете ястието с бяло сухо вино.

На почти всички големи празници и тържества във Валенсия, като фестивали, концерти и митинги, задължително на трапезата присъства паеля. В традиция се е превърнало тя да се приготвя в един гигантски казан-тиган.

За такива случаи се поръчва изработката на специални големи тигани. Странно, но обикновено при такива празненства на открито, мъжете са тези, които забъркват вкусната паеля в огромния тиган. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

4.3
Общо 6 гласували
5 2
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Вани
29.06.2014 19:11
Пише се паеЙа двете ''ll'' се четат на испански ''Й'' :)
2
1

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В актуалната подстраница виждаш материал на тема Как да приготвим перфектната паеля. Ако имаш критика или си на мнение, че предоставената информация не отговоря на заглавието Как да приготвим перфектната паеля, можеш да се обърнеш към нас от линка за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.