петък, 12 февруари

Червеното цвекло е еликсир за здравето

Червено Цвекло
3.9 от 16 Гласа

Сокът от червено цвекло не е особено популярен и почти не присъства на трапезата ни, но се оказва, че е изключително полезен за здравето.

Сокът от червено цвекло може да помогне на възрастните хора да водят по-активен живот. Ново изследване показва, че хората, които консумират от този зеленчук, се нуждаят от по-малко енергия, за да практикуват двигателна активност с ниска интензивност.

Специалисти установили, че сокът от червено цвекло позволява на възрастните да изпълняват задачи, които иначе трудно биха свършили. Алената напитка разширява кръвоносните съдове и намалява количеството кислород, необходимо на мускулите по време на физическа дейност.

Най-често с напредването на възрастта или при сърдечно-съдово заболяване количеството кислород, достигащо до мускулите при натоварване, рязко намалява.

Червеното цвекло дължи цвета си на багрилни вещества от групата на антоцианите. Смята се, че зеленчукът е произлязъл от Средиземноморието.

Сок от червено цвекло

Червеното цвекло може да откриете на пазара почти през цялата година. Освен че е полезно за здравето, то е диетично. В 100 грама се съдържат само 44 калории.

Червеното цвекло ускорява процесите на обмяната на веществата в човешкия организъм, стимулирайки усвояването на хранителните вещества и ускорявайки изхвърлянето на токсините.

В червеното цвекло се съдържа целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини. Те усилват чревната перисталтика, като по този начин съдействат за разграждането и усвояването на белтъчините и стимулират дейността на черния дроб.

Ето защо, ако страдате от хроничен запек, смущения в храносмилането и чернодробни заболявания, се препоръчва консумацията на 100-150 грама дневно варено цвекло. Приема се на гладно.

Сокът от цвекло, смесен с равни количества сок от моркови, ряпа и лимон помага при анемия. Ако към него се добави чаена лъжичка мед, се превръща в ефикасно средство против високо кръвно.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (5)

0
0
Отговор
Pavlina

2013-10-27, Оценка 4.0 от 5 за Червеното цвекло е еликсир за здравето

Червеното цвекло е много известна от древността "чистачка и лечителка" на всички вътрешни органи и процеси в организма. Дори се съмнявам, че някое негово ново качество може да бъде "открито". Отделен въпрос е, доколко и как точно влияе при някои сериозни заболявания. А подробна и точна информация в днешно време не е намерил само този, който не е търсил или не знае как да търси.
0
0
Отговор
боян

2013-10-09, Оценка 3.0 от 5 за Червеното цвекло е еликсир за здравето

Много добре звучи, ама откъде да сме е сигурно че е така? Не можехте ли да кажете кое и къде е било това "Ново изследване" и кои са тези "специалисти". Не че не вярвам, но това е фундаментално правило в цитирането, да се дава на кредит на източника, и така да дадете сериозност и на вашето писание. Иначе и аз мога да си правя изследвания както и да се пиша като специалист по някой неща...
1
0
Отговор
Райна

2013-02-22, Оценка 5.0 от 5 за Червеното цвекло е еликсир за здравето

Това цвекло бих казала ,че не е лошо!
0
0
Отговор
коста

2011-09-22, Оценка 4.0 от 5 за Червеното цвекло е еликсир за здравето

Е, все ще се намери някой тъпак да каже нещо негативно, тоя сигурно е .. ронгола.
1
0
Отговор
дида

2010-12-25, Оценка 4.0 от 5 за Червеното цвекло е еликсир за здравето

Живея в средиземноморска държава целогодишно има и се яде цвекло. Полезно е, но трябва да се каже, че не е подходящо за диабетици, и за тези, които държат на добрият си външен вид, защото 100 гр.може и да са 44 калории, но като количество е нищо.

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

На тази страница е публикуван материал относно Червеното цвекло е еликсир за здравето. Ако имаш критика или мислиш, че предоставената информация не съответства на статията Червеното цвекло е еликсир за здравето, би могъл да се свържеш с Готвач.бг от линка за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.