Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Коледната трапеза по света и у нас

Коледната трапеза по света и у нас

Коледната трапеза по света и у нас

След като на Бъдни вечер семейството се е събралo около трапеза с постни гости, на Коледа ястията вече могат да бъдат блажни. Пуйката е традиционното ястие за Рождество Христово.

Тя богата на протеини и е по-бедна на холестерол от пилешкото, свинското и говеждото. Пуешкото месо е много полезно за децата, тъй като съдържа подпомагащите развитието селен и цинк, плюс витамини В3 и В6.

Червеното зеле и киселото зеле също са често срещани на Коледната трапеза по света и у нас. Те са богати на антиоксиданти и понижават риска от някои видове рак. Витамин С е особено полезен за здравето на кожата, хрущялите и костите.

Коледата не минава и без кестени. За разлика от другите ядки те съдържат малко мазнини, богати са на въглехидрати, витамин С, витамин В6 и фолиева киселина. Тази комбинация намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Не на последно място в здравословното коледно меню е червеното вино, което съдържа ресвератрол. Това е съединение със защитни свойства срещу сърдечно-съдови заболявания.

Коледната трапеза по света и у нас

На трапезата на германците едно от най-характерните ястия е патицата с картофи. В скандинавските страни пък се гощават с бут от елен. Македонските домакини приготвят сърми с кайма от свинско или говеждо месо и ориз.

Египтяните били първите, които опитомили патицата преди 5000 години. Малко след това те открили, че римляните приготвят патиците със смокини. Днес пернатото е неразделна част от коледното меню в редица френски региони - Перигор, Алзас, Шампаня, Лангедок.

Открита през 16-ти век от британски крал Хенри VIII, патицата е популяризирана в Европа от дъщеря му Елизабет I. Тя е неизменна част от коледната трапеза в Германия, Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария и Русия.

В Испания на Коледа един продукт присъства неизменно на масата - бадемът. Донесени на полуострова от арабите преди десет века, бадемите са основен продукт на прочутата халва. Той обогатява и супите, комбинирани с трите стълба на испанската кухня - хлябът, чесънът и зехтинът. Тази супа се подправя с шафран.

Типичният десерт за Коледа във Великобритания е Коледната планина от ябълки. Те се пълнят със собствените им обелки, подреждат се една върху друга и се фламбират с бренди. Поставени така във формата на пирамида, ябълките приемат формата на коледна елха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest