вторник, 30 септември

Как да приготвим перфектните кюфтета

4 от 8 Гласа

Голямото кюфте, направено със собствените ви ръце, ароматно и парещо, винаги остава символ на домашния уют. Няма възрастен или дете, освен ако не са заклети вегетарианци, които да могат спокойно да отминат възможността да опитат вкусно, току-що приготвено домашно кюфте.

За да създадете истински шедьовър, а не обикновено кюфте, ще трябва да приложите някои хитринки. Най-вкусните кюфтета се получават, ако използвате смес от телешка и свинска кайма.

Ако имате възможност, отдайте предпочитанията си на цяло парче месо в магазина, а не на готовата кайма. След това можете да смелите месото, и то не по-малко от три пъти.

За да са по-бухнали кюфтетата, добавете накиснат в мляко бял хляб без кората или картофено пюре. Можете да ги замените с грис, извара, сурови настъргани картофи или тиквички, което обаче е по-различен вариант на класическите кюфтета.

Не трябва да забравяте обаче, че поне две трети от състава на сместа за кюфтетата трябва да са чиста кайма. Ако видите, че тя става прекалено разкашкана, добавете още малко месо.

Можете да сложите в каймата нарязани на много малки парченца пръжки.

Вкусни Кюфтета

За любимите на всички ни кюфтета ви трябват около 1 кг кайма смес, филия накиснат и отцеден хляб, 1 яйце, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион и малко лют червен пипер, ако сте любители на пикантния вкус. Смесете всичко и започнете да мачкате с ръце каймата.

Оставете омесената кайма да си почине в хладилника. Преди да направите всяко кюфте, топвайте ръцете си в съд със студена вода. Така оформените кюфтета пускайте да се пържат в умерено сгорещено олио от двете страни. Може и да оваляте всяко кюфте в галета или грис - пържете първо на много силен огън без капак, а след това на бавен, под капак.

Можете да приготвите и кюфтета на пара, ако поради някакви причини не трябва да консумирате пържено. Поднесете кюфтенцата горещи, с пюре или картофи, макар че това е изключено, ако спазвате принципите на разделното хранене.

Ако страдате от гастрит, не солете каймата за кюфтетата и в никакъв случай не слагайте в нея черен пипер или други дразнещи стомаха подправки, и задължително пригответе кюфтетата на пара.

Отзиви (4)

  • 1
    0
    Отговор
    Адела Кънова

    2014-09-11, Оценка 5 от 5 за Как да приготвим перфектните кюфтета

    А како е кюфте без лук?Без магданоз? Само с кимион си е живо кебапче
  • 4
    0
    Отговор
    Мария Аврамова

    2013-12-01, Оценка 5 от 5 за Как да приготвим перфектните кюфтета

    Картофите настържете на дребното ренде и изстискайте , за да се отдели картофения сок. Ако обичате магданоз , прибавете в каймата ситно нарязан, сложете чубрица, черен пипер на вкус и за разкош една чаена лъжичка лют червен пипер. И ако искате хубави кюфтета, не се скъпете за яйцата! Оваляйте в брашно и пържете на средно силен огън без капак и обръщайте често, без да бодете кюфтето, за да не изтече сокът от него. Така кюфтетата стават с хрупкава коричка и са еднакво вкусни горещи или изстинали. Опитайте и ще останете доволни! Приятен апетит!
  • 4
    0
    Отговор
    димитър

    2012-02-28, Оценка 3 от 5 за Как да приготвим перфектните кюфтета

    действително тази рецепта е изключително непрофесионална.няма подправки,няма нищо.който си приготви такива кюфтета ще има да се чуди какво е това чудо.
  • 6
    1
    Отговор
    koki

    2011-09-15, Оценка 4 от 5 за Как да приготвим перфектните кюфтета

    Никога не съм чела по-глупава рецепта и то за българско кюфте.

На тази статия виждаш материал за Как да приготвим перфектните кюфтета. Ако имаш критика или смяташ, че публикуваната информация не е по заглавието Как да приготвим перфектните кюфтета, можеш да се свържеш с екипа ни от форумуляра за връзка и ние ще редактираме/разширим статията.