Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим перфектните кюфтета

Как да приготвим перфектните кюфтета

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Кюфтета

Голямото кюфте, направено със собствените ви ръце, ароматно и парещо, винаги остава символ на домашния уют. Няма възрастен или дете, освен ако не са заклети вегетарианци, които да могат спокойно да отминат възможността да опитат вкусно, току-що приготвено домашно кюфте.

За да създадете истински шедьовър, а не обикновено кюфте, ще трябва да приложите някои хитринки. Най-вкусните кюфтета се получават, ако използвате смес от телешка и свинска кайма.

Ако имате възможност, отдайте предпочитанията си на цяло парче месо в магазина, а не на готовата кайма. След това можете да смелите месото, и то не по-малко от три пъти.

За да са по-бухнали кюфтетата, добавете накиснат в мляко бял хляб без кората или картофено пюре. Можете да ги замените с грис, извара, сурови настъргани картофи или тиквички, което обаче е по-различен вариант на класическите кюфтета.

Не трябва да забравяте обаче, че поне две трети от състава на сместа за кюфтетата трябва да са чиста кайма. Ако видите, че тя става прекалено разкашкана, добавете още малко месо.

Можете да сложите в каймата нарязани на много малки парченца пръжки.

Вкусни Кюфтета

За любимите на всички ни кюфтета ви трябват около 1 кг кайма смес, филия накиснат и отцеден хляб, 1 яйце, сол на вкус, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион и малко лют червен пипер, ако сте любители на пикантния вкус. Смесете всичко и започнете да мачкате с ръце каймата.

Оставете омесената кайма да си почине в хладилника. Преди да направите всяко кюфте, топвайте ръцете си в съд със студена вода. Така оформените кюфтета пускайте да се пържат в умерено сгорещено олио от двете страни. Може и да оваляте всяко кюфте в галета или грис - пържете първо на много силен огън без капак, а след това на бавен, под капак.

Можете да приготвите и кюфтета на пара, ако поради някакви причини не трябва да консумирате пържено. Поднесете кюфтенцата горещи, с пюре или картофи, макар че това е изключено, ако спазвате принципите на разделното хранене.

Ако страдате от гастрит, не солете каймата за кюфтетата и в никакъв случай не слагайте в нея черен пипер или други дразнещи стомаха подправки, и задължително пригответе кюфтетата на пара.

Ако обичате кюфтенца, препоръчваме да опитате следните рецепти:

- кюфтенца на скара;

- телешки кюфтета;

- пилешки кюфтета;

- кюфтета в сос;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
54
44
32
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Ваня Георгиева
И на мен не ми допада тази рецепта, явно имаме различни вкусове.
0
0
Diqn Ivanka Nedqlkovi
Diqn Ivanka Nedqlkovi
22.05.2016 09:52
Абсолютни глупости са това.Този който я е писал тази рецепта няма хал-хабер как се правят български кюфтета,къде са лука,магданоза и най-важното,чубрицата,която предава този уникален вкус на кюфтето.
11
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
10.04.2016 14:36
странна рецепта и май на никого не са допаднали тези съвети.
6
1
никнай
никнай
21.02.2016 23:38
Атора на статията е абсолютен лаик и вероятно не е българин след като не може да опише една най обикновена рецепта за пържени или печени кюфтета ....
7
0
валя
валя
14.06.2015 21:23
хаха
3
0
мсм
мсм
14.06.2015 19:53
защо пък варени, като могат да са печени?! И подправките нещо хич не ми се вързват...
6
0
Адела Кънова
Адела Кънова
11.09.2014 16:30
А како е кюфте без лук?Без магданоз? Само с кимион си е живо кебапче
15
0
Мария Аврамова
Мария Аврамова
01.12.2013 22:56
Картофите настържете на дребното ренде и изстискайте , за да се отдели картофения сок. Ако обичате магданоз , прибавете в каймата ситно нарязан, сложете чубрица, черен пипер на вкус и за разкош една чаена лъжичка лют червен пипер. И ако искате хубави кюфтета, не се скъпете за яйцата! Оваляйте в брашно и пържете на средно силен огън без капак и обръщайте често, без да бодете кюфтето, за да не изтече сокът от него. Така кюфтетата стават с хрупкава коричка и са еднакво вкусни горещи или изстинали. Опитайте и ще останете доволни! Приятен апетит!
16
3
димитър
димитър
28.02.2012 15:24
действително тази рецепта е изключително непрофесионална.няма подправки,няма нищо.който си приготви такива кюфтета ще има да се чуди какво е това чудо.
13
2
koki
koki
15.09.2011 00:02
Никога не съм чела по-глупава рецепта и то за българско кюфте.
22
2