Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Маслините съдържат всичко необходимо за здравето

Маслините съдържат всичко необходимо за здравето

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
маслини

Маслините съдържат всички необходими за човешкото здраве витамини и микроелементи. В тях се съдържат захар, белтъчини, пектини, витамин В и витамин С, каротин.

Маслините влияят добре върху работата на храносмилателния тракт и на черния дроб. Те стимулират ръста на костна тъкан и се използват за профилактика на атеросклерозата и болести на храносмилателната система.

Зехтинът, който се произвежда от маслини, се състои на осемдесет процента от мононенаситени мастни киселини, които намаляват вредния холестерол в кръвта.

Маслините също така съдържат витамин Е и полифеноли, които са природни антиоксиданти. Зехтинът предотвратява бързото стареене на организма и намалява риска от развитието на много болести.

Маслините са част от средиземноморската диета. Тя е съчетание на начин на живот и хранене, което е типично за народите от средиземноморския регион.

Ползата на средиземноморската диета за здравето радикално е променила системата на диетологичните препоръки на западните страни. Днес тя се смята за идеално балансирана здрава система на хранене.

салата с маслини

Концепцията на средиземноморското хранене е сформулирана когато се установило, че в средиземноморския регион нивото на смъртност от сърдечно-съдови заболявания е много по-малко, отколкото в северните европейски страни.

Основното, което отличавало храненето на средиземноморските народи от това на останалите, било изобилието от салати със зехтин и маслини, както и консумацията на много плодове и зеленчуци.

Зехтинът е основен компонент на по-голяма част от ястията на средиземноморската кухня. Благодарение на гастрономическите си възможности и полезните за здравето свойства зехтинът е ключов компонент в адаптирането на средиземноморската диета към храненето на останалите народи.

Средиземноморската диета изисква намаляването на червеното месо до три-четири пъти в месеца. Няколко пъти седмично се препоръчва консумацията на риба, пилешко, патешко и яйца.

Всеки ден се препоръчва консумацията на маслини, плодове, салата от листни зеленчуци, ядки, макаронени изделия, царевично брашно, картофи, пресни зеленчуци, мляко и млечни продукти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest