Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сушените плодове - алтернатива на тортите

Сушените плодове - алтернатива на тортите

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Ядки и Сушени Плодове

Сушените плодове са ценен хранителен продукт и това е известно от дълбока древност. За това свидетелстват археологически находки.

Хората отдавна са открили, че слънчевата светлина и въздухът са способни да удължат живота на някои растения до следващото събиране на реколтата.

Съвременният начин на живот превръща сушените плодове в наистина безценен продукт, защото те съчетават в себе си любимия на много хора сладък вкус и в същото време са полезни за здравето.

Сушените плодове са дехидратирани до двадесетпроцентно съдържание пресни плодове. Затова калоричността на сушените плодове е много висока – 275 калории на сто грама.

Сушени Сливи

В сушените плодове няма стабилизатори, консерванти, оцветители, емулгатори и нитрити. Те могат да бъдат наречени натурална биодобавка. Естествено, в процеса на изсушаване част от полезните вещества се губят.

Но ценните микроелементи като калций, желязо, натрий и магнезий, а също така целулоза и пектин се запазват в пълния си обем. Затова сушените плодове са истински концентрат на полезни вещества.

Така например само петдесет грама сушени вишни са в състояние на задоволят дневната ви нужда от кобалт, витамин В6 и магнезий, а няколко сушени кайсии – нуждата от калий и желязо.

Ако изяждате всеки ден по пет сушени сливи, смокини, кайсии или фурми, можете да забравите проблемите със стомаха – растителните влакна, които се съдържат в сушените плодове, се грижат за доброто храносмилане.

Сушени Смокини

След десет дни, ако не прекъсвате цикъла на зареждане със сушени плодове на организма си, ще видите как тенът ви ще стане по-свеж, а косата и ноктите ще укрепнат.

Това се дължи на калция, който се съдържа в сушените плодове. Винаги, когато ви се яде нещо сладко, хапнете сушени плодове вместо парче торта. Въпреки че са доста калорични, сушените плодове, за разлика от сладкишите, зареждат тялото с ценни вещества.

Преди да изядете плодовете, ги измийте добре и след това ги накиснете за няколко минути в студена вода – така ще се усвоят по-добре от организма ви. Ако искате да ядете компот от сушени плодове, не ги варете, а просто ги залейте с гореща вода и ги похлупете с капак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest