Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Артишокът - цвете или зеленчук?

Артишокът - цвете или зеленчук?

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Артишок

Артишокът става все по-популярен и вече все по-малко хора се чудят какъв е този приличащ на цвете зеленчук. Той достига до два метра височина. Родината на артишока е Средиземноморието.

От древни времена той е бил на трапезата на любителите на вкусотии. В Гърция, Рим и Египет. През четвърти век преди новата ера растението е било известно като лекарство.

Гърците са използвали в древността артишока като мощно средство против косопад. В древни тестове от Рим се описва благотворното влияние на артишока върху храносмилането.

В античния свят той е бил смятан за мощен афродизиак. В Древна Гърция се смятало, че ако жената яде артишок, ще роди момче. След падането на Римската империя артишокът потъва в забрава.

Във Франция артишокът се появява през шестнадесети век с помощта на Катерина де Медичи, която на четиринадесет години се омъжва за крал Анри Втори.

Във Франция, заради еротичната репутация на артишока, той е бил забранен за консумация от дами. Тази забрана не се разпростирала единствено върху кралското семейство, което не сядало на масата без екстракт от артишок.

В малкото италианско градче Черда всяка година в края на април се провежда фестивал на артишока. Калифорнийското градче Кастровил претендира за името световна столица на артишока и всяка година там избират Кралица на артишока. Най-известната кралица на артишока е била Мерилин Монро през 1949 година.

Сочното цвете-зеленчук съдържа белтъчини, въглехидрати, каротин, инулин, витамините В1, В2, С, минерални соли, много калий и желязо, кофеинова киселина.

Артишок

Артишокът активизира дейността на стомаха и е полезен при запек, защото помага на засилването на перисталтиката. Той чисти организма от токсини, соли на тежките метали и други вредни вещества.

Артишокът въздейства на черния дроб, той стимулира изхвърлянето на вредни продукти от тъканите му, има диуретично действие и спомага за изхвърлянето на излишъци от течности.

Този зеленчук се използва за консумация само когато е пресен, а това си личи по зелените му листа и стегнатият му вид. Разлистеният артишок не е добър за консумация.

Трябва да се обели стъблото на артишока, докато не остане чисто бяло. Разрязваме самия зеленчук на две, изчистваме от семената и веднага потапяме в лимонов сок или го пръскаме с него, за да не потъмнее.

Изключително вкусно се получава, ако задушите няколко артишока с маслини. За това ще ви трябват десетина малки артишока, 50 мл зехтин, 3 скилидки чесън, половин чаена лъжичка млян черен пипер, половин чаена лъжичка сол, шепа обезкостени маслини, лимонени резени.

Изчистете зеленчуците, разрежете всяко цвете наполовина и след това на две по дължина. В тиган кипнете три сантиметра вода. Сложете зеленчуците и варете пет минути, прецедете. В тиган нагрейте зехтина и запържете чесъна до златисто.

Добавете зеленчуците и задушете две минути, докато леко не се запържат. Добавете подправките и 250 мл вода, похлупете с капак и задушете пет минути, докато всеки артишок не стане мек. Добавете маслините и оставете в топлото ястие. Украсете с лимонови резенчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
42
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дида
дида
30.01.2011 15:58
Освен, че е нискокалоричен и подходящ за диети, артишокът може да се сготви, като се прибавят картофи, домати и копър. Става чудесна манджа. Препоръчвам го.
0
0