Как да си приготвим вкусно просо?

Как да си приготвим вкусно просо?

Каша от просо

За приготвянето са необходими 1 част просо, 2 части вода. Просото се счуква в хаванче, попарва се с вряла вода в тенджерка, след което леко се посолява. Оставя се да кисне под капак на топло.

Приготвената просена каша се разсипва в чинии. Кулинарите съветват да се добавят зелени подправки, масло или сирене.

Другият вариант е кашата да се поръси със ситно нарязани плодове, счукани ядки и да се подслади с мед. Преди това вариант е заливка с неподсладено кондензирано мляко.

Защо просото е ценна храна?

Защо просото е ценна храна?

В повечето страни просото като хранителен продукт е почти непознато и се консумира от малък брой хора (или в повечето случаи основно от птиците). То е една от основните зърнени храни в повечето страни от Близкия и далечния Изток, Китай и Африка. Индуисткото меню например се базира основно на просото.

Просото всъщност е едно от най-хранителните зърна, известни на човека. Много специалисти диетолози например са убедени, че то притежава всички съществени аминокиселини и по биологична стойност на протеина си е сравнимо само с месото и млякото. Само една чаша просено ядене доставя 34 грама (дневната норма) протеини от най-висша степен.

Просото е по-богато на витамини и минерални вещества от всички други зърна. В него се съдържат ценните калций и магнезий, плюс всички значими микроелементи като молибден.

Как да си приготвим вкусно просо?

Просото е алкална храна. То може да се консумира дори и от хората, страдащи от свръхкиселинност и свързаните с нея състояния като ревматизъм, артрит и диабет, и не могат да използват образуващите киселини зърна като житото, спокойно могат да ядат просо.

Просото е пълноценна храна, в която всички хранителни фактори – пълноценни белтъчини, ненаситени мастни киселини, лецитин, витамини, минерали и въглехидрати - са балансирани в идеална пропорция.

Освен това просото не причинява затлъстяване, което не може да се каже за другите зърнени храни, твърди диетолога Айрола. Това е така, защото алкалните вещества са склонни да разтварят мастното натрупване и да му противодействат.

Ако към това добавите факта, че е една от най-вкусните храни ще разберете защо някои го считат за цар на всички зърна.

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати