Домашен дресинг за салати

Дресинг за Салати

Вместо да купувате дресинг за салата от магазина, можете сами да си приготвите. Лесно е да се направи дресинг, а вкусът му ще промени всяка салата.

Не забравяйте, че в основата на всеки дресинг има три части растително олио и една част оцет или друга киселина, например лимонов сок или сок от лайм.

Върху тази основа може да се експериментира, като се добавят други съставки. Балсамовият оцет е подходящ най-вече за средиземноморски салати и печени зеленчуци.

Ябълковият оцет е добър за салати, в които има плодове. Виненият оцет е идеален за всеки вид салата и за сирена със силен вкус, например козе сирене.

Пресният цитрусов сок, например лимоновият, прекрасно подхожда за салата с маруля и пармезан. Сокът от лайм е прекрасен в съчетание с макаронена салата.

Салата

Ореховото олио е с богат вкус и е подходящо за салати със синьо сирене. Но трябва да използвате малко количество, затова внимавайте колко наливате и го смесете наполовина със слънчогледово олио.

Зехтинът е много по-ароматен от слънчогледовото олио. За да направите чеснов дресинг, изпечете половин глава чесън, увита във фолио, в нагрята на 200 градуса фурна двадесет минути.

Добавете размекнатия чесън в дресинг от олио и оцет или лимонов сок и оставете да престои през нощта, за да насити чесънът с аромата си дресинга.

Билките и подправките придават прекрасен аромат на дресинга. Предпочитайте меките аромати като магданоз, естрагон и босилек пред розмарина.

Босилекът е подходящ с пресни домати, ментата е добра подправка за гръцка салата, а кориандърът се съчетава прекрасно със скариди и морски дарове.

5 1
4 4
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
анел
анел
13.02.2014 22:57
Чудесни предложения. Благодаря
1
1