Ядем ориз благодарение на Александър Македонски

Ориз

Оризът символизира щастието от живота и дълголетието и затова в много средиземноморски страни младоженците попадат под дъжд от ориз.

Най-вероятно оризът се е появил на Запад благодарение на Александър Македонски, който завоювал Индия през 350-та година преди новата ера.

Оризът е бил използван от хората много отдавна – още през 650-та година преди раждането на Христа. През шестнадесети век около Милано и в Ломбардия и Венеция се отглежда много ориз.

В Италия обаче се отглеждат само петдесет вида ориз, а във Филипините са известни над десет хиляди различни видове ориз.

Консумацията на ориз е неразделна част от здравословното хранене. Който предлага ориз, предлага самия живот, е казал Буда.

Хипократ карал спортистите да се хранят с ориз преди и след състезанията, като им приготвял смес от ориз, различни зърнени култури, вода и мед.

Оризът може да запълни недостига от някои витамини и минерали, които са предизвикани от прекалено честата консумация на полуфабрикати.

Видове Ориз

Оризът съдържа витамини от групата В, витамин Е и РР, а също така калций, мед, желязо, фосфор, магнезий, селен и цинк.

Особено е полезен дългозърнестият кафяв ориз, който е почистен само от външната обвивка. Той се нарича кафяв, защото вътрешната обвивка, която е кафява, е оставена.

Кафявият ориз съдържа най-много целулоза, минерали и витамини, сравнен с белия ориз. Той е по-ароматен и има нужда от повече вода за сваряването си.

Жасминовият ориз е много ароматен и е леко лепкав, когато е сварен. Сервирайте го със сос къри и като гарнитура за пикантни азиатски храни.

Оризът басмати е с орехов вкус и се използва за приготвянето на пилаф. Преди да сварите ориз басмати, измийте го със студена вода.

Черният ориз е с тревиста текстура и е идеален за приготвянето на салати и източни ястия. Вари се около половин час.

Червеният ориз, който преди векове е бил смятан за бурен, е перфектен за салати и гарнитури. Той се сварява за около четиридесет и пет минути.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дилетант
Дилетант
02.04.2014 08:05
-Най-вероятно оризът се е появил на Запад благодарение на Александър Македонски, който завоювал Индия през 350-та година преди новата ера.
-Хипократ карал спортистите да се хранят с ориз преди и след състезанията, като им приготвял смес от ориз, различни зърнени култури, вода и мед.
/Извадки от научнообразователната статия по-горе./
Хипократ-античен лекар.Починал: 377 пр.н.е. Гърция/извадка от Уикипедия/
0
0
Димитър Делийски
Димитър Делийски
11.02.2013 21:34
Ядем ориз благодарение на турците. Най-напред се е внасял от Египет, в средата на ХІХ век започват да го садят в Пловдивско и веднага завладява Тракия, защото отглеждащите ориз българи или турци са били освободени от всякакви данъци, половината добив са предавали на султана, половината са продавали за своя сметка. Освобождението заварва Тракия като оризарница и разсадник на малария. Руските окупационни власти забраняват отглеждането на ориза в Тракия.
0
0