Някои от най-големите производители на зърнени закуски в световен мащаб плануват да спрат да използват рециклирана хартия за опаковането на продукта си.
Това се случва след като учени от Швейцария наскоро откриха, че кутиите, в които се съхраняват зърнените храни, са канцерогенни и излагат на голям риск здравето на потребителите.
Изследователи от Цюрих открили токсични химикали в кутиите за съхранение, получени основно от рециклирани вестници. Според учените опаковките на продуктите от преработена хартия могат да оказват влияние върху хранителния продукт, независимо, че той е поставен и в допълнителна торба.
Това станало ясно след като швейцарските изследователи анализирали над 119 продукта от германския пазар, в които открили токсични вещества, които са между 10 и 100 пъти над допустимия минимум.
Химикалите, наречени минерални масла, чийто произход са печатарските мастила, могат да повлияят изключително негативно върху вътрешните органи на човек, се казва в съобщение на БиБиСи.
Според медията в момента повечето производители в световен план провеждат политика на спиране на опаковане в хартия, предизвикваща рак. Оказва се, че канцерогенни са още опаковките на някои спагети, макарони и ориз.
В същото време авторитетни организации в хранителния бранш твърдят, че към момента няма категорично доказателство, че минералните масла в рециклираната хартия представляват опасен риск за здравето на хората.
Все пак те са склонни да участват в бъдещи анализи, които категорично да потвърдят или отхвърлят предположенията, направени от швейцарските учени.
Към момента няма официална информация дали българските хартиени опаковки на някои продукти крият риск от ракови заболявания.