Продукти, богати на калций

Продукти, богати на калций

Калцият е минерал от изключително важно значение за здравето на човек. Както знаем той подсилва зъбите и костната система, помага за по-доброто състояние и функциониране на мускулите, регулира добре кръвното налягане.

Препоръчителният прием на калций е 1 000 милиграма дневно. Много храни са богати на калций, особено млечните продукти и някои зеленчуци.

Млечни продукти

Вече стана ясно, че те са най-ценните източници на калций. Освен това минералите от млечните продукти се усвояват по-добре от организма, отколкото калция, съдържащ се в растителните продукти. Козето мляко е сред най-богатите източници на калций. То е по-полезно дори и от кравето мляко. Сиренето е друг отличен източник на калций.

Плодове и зеленчуци

Подсиленият с калций портокалов сок е много по-полезен дори от кравето мляко. Напитката е особено подходяща за хората с чувствителност към лактозата. Освен това много от тъмнозелените листни зеленчуци също са богати на калций.

Продукти, богати на калций

Зърна и семена

Зърнените закуски са типичен представител на храни с богато съдържание на калций. Една купа от зърнения продукт осигурява 120 до 350 милиграма калций, съответно в зависимост от конкретния вид на закуската. Сусамът е представител на семената, богати на ценния минерал. ¼ голяма чаша сусам доставя около 350 мг калций на ден.

Соеви продукти

¼ купа сурово тофу снабдява организма с 430 мг калций. Соевото мляко също е супер източник на заздравяващия костите минерал. Соевото мляко, обогатено с калций, е по-здравословно дори и от вече споменатото обикновено краве мляко. Една чаша с обогатено соево мляко осигурява на организма 350 милиграма калций. [научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.6
Общо 15 гласували
5 2
4 2
3 2
2 6
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Костадинова
24.04.2013 12:58
И как точно се усвоява от организма добавения изкуствено калций в соковете?
0
0

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

На въпросната статия виждаш материал на тема Продукти, богати на калций. Ако имаш въпрос или смяташ, че публикуваната информация не отговоря на статията Продукти, богати на калций, можеш да се свържеш с екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим статията.