Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кълновете са идеалната закуска

Кълновете са идеалната закуска

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Кълнове

Кълновете са суперполезна храна и това е известно от десетки години. В реалния живот обаче ги консумират само заклетите вегани и хората, които смятат, че на всяка цена трябва да се хранят здравословно.

Но ако просто добавяте кълнове към салатите и ястията си, това само ще подобри вкуса им, а ще ги направи и по-здравословни, без да се налага да се пристрастявате към кълновете.

Кълновете спомагат за нормализиране на работата на стомаха и заздравяване на микрофлората му. С тяхна помощ може да се излекува колит, гастрит, дисбактериоза.

Кълновете защитават клетките от влиянието на свободните радикали, които са главни виновници за болестите и за ранното остаряване на организма.

Кълновете съдържат огромно количество витамини и микроелементи – повече, отколкото съдържа който и да е зеленчук, току-що откъснат от градината.

Вместо да купувате кълнове, можете да ги отгледате сами. Най-лесно и бързо покълват пшеницата, ръжта, овесът, лещата. Ленът и оризът покълват по-бавно и изискват постоянни грижи.

Салата с Кълнове

Най-вкусни са овесените, слънчогледовите и пшеничните кълнове. Кълновете са забранени при непоносимост на организма към глутен. За да получите кълнове, накиснете семената в чиста дълбока тенджера за дванадесет часа.

След това измийте добре с вода, сложете ги отново в тенджера и отгоре сложете марля. След дванадесет часа в тази влажна среда ще се появят първите кълнове.

Ако не сте свикнали да консумирате кълнове, правете го постепенно. Добавяйте по една-две чаени лъжички в салатите, десертите, пюрето и киселото мляко.

Най-добре е да смесвате два вида кълнове и да сменяте поне веднъж в месеца тази двойка с друга. След около два месеца можете да консумирате по четири чаени лъжички на ден, но това не е максимумът.

Не добавяйте кълнове по време на термична обработка на ястията, защото при топлинна обработка ценността на кълновете рязко намалява. Ястията и супите, в които ги добавяте, трябва да са студени.

Най-добре е да закусвате с кълнове. Ако ги изядете на вечеря, трудно ще заспите, защото те имат силен тонизиращ ефект. Съхранявайте кълновете си на горния рафт на хладилника, при температура от два до пет градуса, не повече от пет дни.

Най-добре е да сложите кълновете в стъклен съд с неплътно затварящ се капак. Преди консумация измийте кълновете със силно течаща вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest