неделя, 26 октомври

Как се прави страхотен козунак с глазура

Козунак
4 от 9 Гласа

За да направите страхотен великденски козунак със стафиди и глазура, ще ви трябват един килограм брашно, триста грама масло, триста и петдесет милилитра прясно мляко, сто милилитра олио, пет яйца и един жълтък, петдесет грама мая, четиристотин грама захар, четири ванилии, една чаена лъжичка сол, сто и петдесет грама стафиди.

За глазурата е необходим един белтък, двеста грама пудра захар, една супена лъжица лимонов сок.

Пресейте два пъти брашното. Оставете маслото да омекне на стайна температура. Отделете жълтъците на петте яйца. Жълтъците и белтъците излейте в различни купи.

Добавете към жълтъците солта, захарта и ванилията и разбийте до бяло. Налейте петдесет милилитра от топлото мляко в купа, добавете една супена лъжица захар и разбъркайте. Натрошете маята в млякото и разбъркайте с лъжица.

Оставете сместа на топло за половин час. Пресейте отново сто и петдесет грама от брашното и долейте останалото мляко. Разбъркайте. Излейте в нея сместа с маята. Оставете на топло за един час.

Сместа ще се увеличи, ще се набръчка и ще спадне. Тогава добавете в нея жълтъците със захарта и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и добавете към сместа с жълтъците.

Добавяйте на порции пресятото брашно и замесете тесто. В началото на месенето то е доста течно, затова периодично намазвайте тестото и ръцете си с олио.

Тесто

Като продължавате да месите тестото, добавете в него омекналото масло, нарязано на парченца. Трябва дълго да месите тестото, за да не се лепи по ръцете ви.

Хубавото тесто се меси един час. Сложете го в купа, завийте я с кърпа и я оставете за три часа на топло. След това го натиснете в средата с юмрук, за да изкарате въглеродния двуокис от него. Извадете от купата и месете две минути. След това го върнете в купата и оставете на топло за пет часа.

Добавете стафидите и месете тестото, за да се разпределят равномерно. Намажете формата за печене с олио, поръсете с брашно дъното и страните. Още по-добре е ако сложите на дъното хартия за печене.

Завийте формата с кърпа и оставете за един час на топло. С един жълтък, в който сте добавили една супена лъжица вода, намажете козунака. Нагрейте фурната до сто и осемдесет грама. Изпечете козунака за около час.

Не отваряйте фурната, за да не спадне козунакът. Ако горната му част се зачерви твърде бързо, покрийте го с фолио. Проверете готовността на тестото с клечка за зъби.

Внимателно извадете козунака от формата за печене, като си помагате с нож. Козунакът изстива най-добре на възглавница. Сложете чисти кърпи върху възглавница и сложете козунака да легне на една страна. На всеки петнадесет минути завъртайте козунака, докато изстива, за да не стане крив. Може да оставите козунака да изстива и върху решетка.

Разбийте един белтък до пяна, добавете половината пудра захар и разбъркайте. Изцедете сока от един лимон и добавете в сместа. Добавете постепенно останалата пудра захар, докато глазурата стане гъста. Може да се наложи да използвате повече пудра захар, отколкото е указано в рецептата.

Полейте с глазура козунака. Върху глазурата със стафиди можете да изпишете „Х.В.” В закрит съд готовият козунак може да се съхранява повече от седмица, без да стане твърд.

Отзиви (3)

  • 1
    0
    Отговор
    Мириам

    2014-04-18, Оценка 5 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

    Вие сигурни ли сте, че някога сте правили козунак по тази рецепта? Първо,на 1кг.брашно ако сложите 400гр.захар,несъмнено ще получите много сладки и сбити козунаци. Второ,ако оставите тестото да втасва 3 или 5 часа,то ще превтаса и целия ви труд ще отиде по дяволите.
  • 0
    0
    Отговор
    Камчев

    2013-03-29, Оценка 4 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

    сорида(а)йахоо.сом трябва да се напише на латиница, но тук не става. Първата дума е "корида", но започва с буквата "си" (българско "С"), после маймунското "а" и после точка ком, дано да сте разбрали
  • 0
    0
    Отговор
    Камчев

    2013-03-29, Оценка 4 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

    Макар че изглежда малко сложна тая рецепта мисля, че козунака трябва да стане сполучлив. Пропуснато е да се добави настърганата лимонова кора, която е задължителна за козунак, а също и едрата захар, орехите и маковото семе за поръсване отгоре. Успех на тези, които ще се престрашат да го направят. Ако се нуждаете от помощ пишете ми на

На тази подстраница е публикуван материал за Как се прави страхотен козунак с глазура. Ако имаш критика или си на мнение, че предоставената информация не съответства на темата Как се прави страхотен козунак с глазура, би могъл да се обърнеш към екипа ни от линка за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.