четвъртък, 3 септември

Как се прави страхотен козунак с глазура

Козунак
3.7 от 10 Гласа

За да направите страхотен великденски козунак със стафиди и глазура, ще ви трябват един килограм брашно, триста грама масло, триста и петдесет милилитра прясно мляко, сто милилитра олио, пет яйца и един жълтък, петдесет грама мая, четиристотин грама захар, четири ванилии, една чаена лъжичка сол, сто и петдесет грама стафиди.

За глазурата е необходим един белтък, двеста грама пудра захар, една супена лъжица лимонов сок.

Пресейте два пъти брашното. Оставете маслото да омекне на стайна температура. Отделете жълтъците на петте яйца. Жълтъците и белтъците излейте в различни купи.

Добавете към жълтъците солта, захарта и ванилията и разбийте до бяло. Налейте петдесет милилитра от топлото мляко в купа, добавете една супена лъжица захар и разбъркайте. Натрошете маята в млякото и разбъркайте с лъжица.

Оставете сместа на топло за половин час. Пресейте отново сто и петдесет грама от брашното и долейте останалото мляко. Разбъркайте. Излейте в нея сместа с маята. Оставете на топло за един час.

Сместа ще се увеличи, ще се набръчка и ще спадне. Тогава добавете в нея жълтъците със захарта и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг и добавете към сместа с жълтъците.

Добавяйте на порции пресятото брашно и замесете тесто. В началото на месенето то е доста течно, затова периодично намазвайте тестото и ръцете си с олио.

Тесто

Като продължавате да месите тестото, добавете в него омекналото масло, нарязано на парченца. Трябва дълго да месите тестото, за да не се лепи по ръцете ви.

Хубавото тесто се меси един час. Сложете го в купа, завийте я с кърпа и я оставете за три часа на топло. След това го натиснете в средата с юмрук, за да изкарате въглеродния двуокис от него. Извадете от купата и месете две минути. След това го върнете в купата и оставете на топло за пет часа.

Добавете стафидите и месете тестото, за да се разпределят равномерно. Намажете формата за печене с олио, поръсете с брашно дъното и страните. Още по-добре е ако сложите на дъното хартия за печене.

Завийте формата с кърпа и оставете за един час на топло. С един жълтък, в който сте добавили една супена лъжица вода, намажете козунака. Нагрейте фурната до сто и осемдесет грама. Изпечете козунака за около час.

Не отваряйте фурната, за да не спадне козунакът. Ако горната му част се зачерви твърде бързо, покрийте го с фолио. Проверете готовността на тестото с клечка за зъби.

Внимателно извадете козунака от формата за печене, като си помагате с нож. Козунакът изстива най-добре на възглавница. Сложете чисти кърпи върху възглавница и сложете козунака да легне на една страна. На всеки петнадесет минути завъртайте козунака, докато изстива, за да не стане крив. Може да оставите козунака да изстива и върху решетка.

Разбийте един белтък до пяна, добавете половината пудра захар и разбъркайте. Изцедете сока от един лимон и добавете в сместа. Добавете постепенно останалата пудра захар, докато глазурата стане гъста. Може да се наложи да използвате повече пудра захар, отколкото е указано в рецептата.

Полейте с глазура козунака. Върху глазурата със стафиди можете да изпишете „Х.В.” В закрит съд готовият козунак може да се съхранява повече от седмица, без да стане твърд.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (3)

2
0
Отговор
Мириам

2014-04-18, Оценка 5.0 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

Вие сигурни ли сте, че някога сте правили козунак по тази рецепта? Първо,на 1кг.брашно ако сложите 400гр.захар,несъмнено ще получите много сладки и сбити козунаци. Второ,ако оставите тестото да втасва 3 или 5 часа,то ще превтаса и целия ви труд ще отиде по дяволите.
0
0
Отговор
Камчев

2013-03-29, Оценка 4.0 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

сорида(а)йахоо.сом трябва да се напише на латиница, но тук не става. Първата дума е "корида", но започва с буквата "си" (българско "С"), после маймунското "а" и после точка ком, дано да сте разбрали
1
0
Отговор
Камчев

2013-03-29, Оценка 4.0 от 5 за Как се прави страхотен козунак с глазура

Макар че изглежда малко сложна тая рецепта мисля, че козунака трябва да стане сполучлив. Пропуснато е да се добави настърганата лимонова кора, която е задължителна за козунак, а също и едрата захар, орехите и маковото семе за поръсване отгоре. Успех на тези, които ще се престрашат да го направят. Ако се нуждаете от помощ пишете ми на

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

На тази подстраница е публикуван материал за Как се прави страхотен козунак с глазура. Ако имаш критика или си на мнение, че предоставената информация не съответства на темата Как се прави страхотен козунак с глазура, би могъл да се обърнеш към екипа ни от линка за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.