Gotvach.bg»Статии»Кулинария»Ценните качества на китайското зеле

Ценните качества на китайското зеле

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Китайско Зеле

Китайското зеле е любимо на много готвачи заради вкусовите му качества и достъпността му по всяко време на годината. То се използва за приготвяне на салати, супи, украси на ястия, пържи се, задушава се и се пълни с различни видове плънка.

Китайското зеле превъзхожда зелената салата по хранителна ценност. В листата му се съдържат около 3.5 процента белтъчини, много соли на калия, калция и желязо. Освен това в китайското зеле има много витамини, като най-много – витамин С.

Китайското зеле е идеално за приготвяне на лека салата Цезар. Необходим ви е един кочан китайско зеле, малко кашкавал, едно сварено яйце, двеста грама сварено пилешко месо. Ще ви трябва и салатен сос – по ваш избор.

В дълбока купа сложете част от китайското зеле, което сте нарязали много ситно. Върху него излейте част от соса. Наредете отгоре пилешкото месце и покрийте с китайското зеле. Полейте със сос.

Върху този слой зеле изсипете нарязаното на кубчета яйце, покрийте със зеле и сос, а отгоре сложете малко кротончета, които можете да купите от магазина или да приготвите сами, като нарежете стар хляб на кубчета и го запечете на фурна с малко масло.

Салата със Зеле

Наръсете салатата с настърган кашкавал, полейте с още малко сос и можете да сервирате. В този вариант салатата се получава по-лека и свежа, отколкото ако я правите със зелена салата. Пилешкото месо можете да замените с риба тон.

Китайското зеле е основна съставка в ястието „задушени зеленчуци по китайски”, което е не само много вкусно, но и полезно заради хранителните стойности на зеленчуците в него.

То се приготвя бързо и лесно. Ще ви трябва половин кило птиче месо, една тиквичка, една червена чушка, един домат, половин килограм броколи и половин кочан китайско зеле, триста грама соеви кълнове, три супени лъжици соев сос, китайски подправки или куркума и къри, три супени лъжици олио.

Нарежете месото на малки парченца, запържете го в предварително нагрята мазнина в дълбок тиган. Когато месото стане златисто, добавете всички зеленчуци, нарязани на едро. Не добавяйте само китайското зеле.

Разбърквайте постоянно, като котлонът трябва да е на максимална температура. След пет минути добавете нарязаните на едри квадрати листа на китайското зеле. Не забравяйте да разбърквате.

Добавете китайски или източни подправки на вкус. Имайте предвид, че зеленчуците трябва да останат хрускави, така че не ги препържвайте. Сервирайте със сварен ориз басмати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest