Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Френска лучена супа

Френска лучена супа

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Лучена Супа

Лучената супа е известна от древни времена, а в средните векове е била чест гост на трапезите на бедните семейства. Нейната достъпност заради евтините съставки я направила любима на много хора.

Всъщност лучената супа е голямо количество лук в бульон с кашкавал и кротончета. Но поетичните французи превърнали тази бедняшка супа в кралско ястие, като го обогатили с легендата, че е измислено от гладния Луи XV.

Според легендата една нощ кралят останал да пренощува в ловна хижа и се събудил от глад. В хижата имало само лук, шампанско и масло. Той смесил продуктите, сварил ги и така се появила първата френска лучена супа.

Никой не опровергава тази легенда, а френската лучена супа и до ден днешен е национално ястие на Франция. Много хора може би ще сбърчат нос, тъй като не обичат лук в супата си.

Но френската лучена супа е истинска симфония от вкусове и усещания. Вкусът й е невероятно нежен и романтичен, както и всичко, свързано с Франция.

В горната част на супата са кашкавалът, сметаната и бялото вино, които символизират висшето общество, а отдолу са лучената основа и кротончетата, които са символ на обикновените хора, върху които се крепи цялата страна.

Тайната на лучената супа е в специалното запържване на лука, той трябва много бавно и продължително да се запържи, докато стане златист, с кафява коричка по краищата.

Френска Супа

Лукът се запържва за около половин час, но в някои френски ресторанти главният готвач прави това в продължение на над два часа. С добавянето на бяло вино или коняк в супата тя получава особен аристократизъм и изисканост.

Лучената супа се прави в малки съдинки и се сервира в тях. Има огромно количество рецепти на френската лучена супа. Според рецептата на писателя Александър Дюма тя се прави без вино, но с добавка от прясно мляко.

Почистете пет големи глави лук, нарежете ги на ситно и ги запържете с две супени лъжици масло, докато омекнат и хванат златисто-кафява коричка.

Трябва постоянно да разбърквате лука, за да не му позволите да загори и да не придобие миризмата на пържен лук. Добавете към вече готовия лук седем супени лъжици прясно мляко, оставете да заври и след това не сваляйте от котлона още три минути.

Претрийте през сито или разбийте в блендер, посолете и кипнете още веднъж. Настържете сто грама твърд кашкавал на ситното ренде.

Смесете три сурови жълтъка с половин чаена чаша течна сметана, добавете кашкавала и застройте супата с тази смес, като предварително налеете в яйчената смес малко от супата, за да не коагулират яйцата.

Запържете от двете страни малки парченца хляб или използвайте готови кротончета. Сложете ги в гювечета или огнеупорни съдинки, налейте отгоре супата и поръсете с малко кашкавал, за да се получи красива коричка. Запечете на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димитър Димитров
Димитър Димитров
19.12.2015 20:55
Всичко изглежда изключително вкусно и няма как да не е. Ще изпробвам множество рецепти. Благодаря ☺
0
0
никнай
никнай
23.01.2016 00:32
Наистина е вкусно но не и по начина по който е представена рецептата.Лука се реже на полукръкчета и не се разбита с пасатора,маслото трябва да е претопено. Без мляко и яйца но с филийки тост върху който се поставя тънко резенче кашкавала и се гратенита ...
1
0