Меню за вегани

Веганско Хранене

Мадона, Гуинет Полтроу и Катрин Деньов са сред звездите, които са начело на списъците на известните вегетарианци. Но има хора, които са стигнали още по-далеч и се наричат вегани.

Те напълно отказват консумацията на риба, морски дарове, яйца, мляко и дори мед. Най-голямата грешка на новоизпечения веган е да отрече всички животински продукти, без да им намери достойна замяна.

В резултат на което на масата остават оризът, макароните, картофите, краставиците и доматите. Това води само до болести и проблеми с паметта. Начинаещият веган трябва да изучи индийската кухня, да открие нови продукти и рецепти.

Боб

В крайна сметка излиза, че и менюто на вегана може да е разнообразно и вкусно. Ако сте решили да се откажете от месото, имате всички шансове да страдате от липса на аминокиселини.

Затова заменете месото с бобови култури, те съдържат равностойни аминокиселини. Съчетавайте фасул или леща със зеленина, домати, люти чушки и ще видите колко вкусно може да се храните.

За разнообразие на менюто веганите активно използват соевата храна – мляко, майонеза, сладолед и сирене. Най-популярният продукт в цял свят е соевото сирене тофу.

Тофу няма свой аромат, то попива аромата на продукта, с който се готви в един съд. Веганите ценят продукт, който е известен като сайтан – това е пшенично брашно, обработено по такъв начин, че от него остават само чисти белтъчини.

Тофу

От сайтан се приготвят шницели, различни ястия и ризото. Стъпите ли на пътя на веганите, максимално използвайте всичко растително – имайте предвид, че освен зехтин и слънчогледово олио има също така тиквено, царевично и орехово.

Открийте прелестта на кокосовото мляко и вкуса на авокадото. Във веганската кухня зеленото манго се сервира в маринован вид. Нарязаният на парченца банан, замразен за една нощ във фризера, е идеален заместител на сладоледа.

Можете да си приготвите страхотни кюфтенца от леща. Сварете в един литър вода една чаена чаша кафяв ориз, сто и тридесет грама червена леща, една чаена лъжичка ким, една ситно нарязана глава лук и една ситно нарязана чушка.

Варете на слаб огън, докато изври цялата течност. Охладете вегетарианската „кайма”, добавете една чаена лъжичка царевично нишесте, разбъркайте и направете кюфтенца. Запържете от двете страни в предварително загрята мазнина.

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
лили
лили
05.04.2013 16:57
хората са пояснили, че става въпрос за соевите продукти.. чети по добре преди да критикуваш (:
8
1
Веган
Веган
31.03.2013 14:09
Статията е под всякаква критика - според вас мляко, майонеза, сладолед и сирене са част от менюто на веганите?!!! А да сте чували, че да си веган значи да НЕ ЯДЕШ НИЩО от животински произход?!
1
7