Перфектната закуска за теб и твоето семейство

Закуска

Закуската е най-важното хранене за деня, споменавали се многократно в редица статии. Много от нас обаче почти не намират време за закуската.

Според повечето диетолози тя помага на човек организмът му да се събуди и да се зареди със сили за предстоящия работен ден.

Хората, които след събуждането си не приемат никаква храна, са със забавена обмяна на веществата, по-ниско ниво на захар в кръвта, с понижено внимание и влошена памет.

Коя е най-добрата закуска обаче? Според някои специалисти тя трябва да бъде минимална и много лека - зелен чай с мед или малко ядки. Други обаче смятат точно обратното.

Френската закуска се състои от кроасан, яйце, портокалов сок, конфитюр и кафе.

Турската закуска пък включва питка с овче сирене, кашкавал, маслини и кафе. Друга популярна закуска, английската, пък е богата на мазнини – бъркани яйца с бекон, наденички и зеленчуци.

Закусване

Има връзка между закуската и климата. Калоричността на националните закуски зависи от това колко по-студен е климатът. Толкова по-засищаща трябва да бъде сутрешното хранене.

Между 7 и 9 часа е идеалното време за закуска. Тя трябва да бъде балансирана, т.е. да се състои от 1/3 от дневната норма белтъчини, 2/3 от тази на въглехидрати и до 1/5 от нормата мазнини.

Белтъчините, които се съдържат в месото, рибата, млякото, яйцата, засищат за целия ден. Ненаситените мазнини се усвояват по-бързо, отколкото наситените и се смятат за по-полезни (авокадо, бадеми, орехи). Въглехидратите осигуряват енергията, необходима за събуждането на организма.

Организмът се нуждае и от целулозата от овесените ядки и пълнозърнестия хляб. Хранителните влакна създават чувството за ситост, нормализират обмена на мазнините, стимулират работата на червата.

Ако за лятната закуска са подходящи чаша кафе, мляко и пресни плодове, зимната трябва да бъде овесени ядки, стафиди, ябълки, портокал или киви.

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати