Досега се смяташе, че маслото трябва да бъде забранено при хранене, за да се защити здравето на хората. И също, че то допринася за инфаркт и други здравословни проблеми.
Според предишни изследвания, наситените мазнини предизвикват годишно около 200 000 случая на преждевременна смърт заради сърдечно-съдови заболявания.
Маслото съдържа големи количества наситени мазнини, които се смята, че могат да повлияят на здравето на сърцето. Именно тези наситени мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания, както и повишаване на нивото на така наречения лош холестерол. Смята се още, че най-оптималното количество масло за жените е 25 грама на ден.
Две супени лъжици (10 грама) с масло съдържа 5 грама наситени мазнини. Средно възрастните хора употребяват по 800 грама наситени мазнини ежемесечно. Което е с 20% повече от препоръчваното от специалистите.
Учени от университета Браун в Роуд Айлънд сега опровергаха общоразпространеното мнение, че високите дози наситени мазнини причиняват сърдечни удари.
Те установили, че хората, които пият по литър мляко на ден и изяждат половин кило сирене, не проявяват увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Хранителните съставки в останалите храни от дневната ни дажба обезвреждат по някакъв начин нежелателните ефекти на наситените мазнини. Ако не се прекалява с тях, те могат да бъдат неутрализирани от калция, витамин D, калия и магнезия, включени в хранителния ни режим.
Дори при хората, които консумират до 593 г наситени мазнини дневно, не бил отчетен риск от сърдечен удар. Което потвърждава тезата за неутрализирането им от останалите храни.