Вкусен Кекс

Тайни за хубав кекс

Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.

Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.

Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.

Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.

При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.

Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.

Кекс

Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.

В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.

Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.

Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.8
Общо 23 гласували
5 5
4 1
3 5
2 9
1 3
Дай твоята оценка:

Коментари (26)

Изпрати
Ели
Ели
01.04.2016 06:56
Без ванилия или лимонова кора?
0
2
ВИЛИ-Виолета Матева
чудя се защо яйцата ще се охлаждат и ще се разбиват ,навсякъде се казва да са със стайна температура нещо не ми се вярва на това
9
4
стефанова
стефанова
22.03.2016 10:21
какви 250 гр това са глупости пече се на 170 180 гр
и още по добре е да имате силиконова форма става чудесен няма нужда да се притеснявате става много висок и вкусен .Аз слагам орехи и стафиди или нарязани смокини или фурми
8
1
Илияна Димова
За нашата фурна 250 градуса са много за печене на кейк, нормално е 170-180 градуса с вентилатор
5
0
Соня Игнатова
Соня Игнатова
20.05.2015 21:57
Кекс се пече с вентилатор на първо ниво на скарата, включване 2-3 мин. непосредствено преди поставяне на печивото, на 160градуса за 50 мин., последните 10 мин. може 170 гр. за добиване на по- изпечен вид.Фурната не се отваря поне 30-40 мин.
6
1
арнаудова
арнаудова
01.02.2015 18:37
За първи път чувам да се пече на 250 градуса.За 45 минути ще стане кекс ама друг път.
37
3
reni
reni
24.12.2014 14:59
пека на 160 градуса студена фурна може и топла фурна
7
1
Силвия
Силвия
22.12.2014 21:59
Кекс се слага в студена фурна на 180 градуса на вентилатор и се пече за 40-45 минути.Тази рецепта е сбъркана.
19
4
дедо пацо
дедо пацо
30.07.2014 18:40
а дано ама надали, сиреч има нещо вярно но истината е малко по различна!
0
5
Име
Име
18.06.2014 09:59
Този кекс без мазнина ли се приготвя?
Мляко също ли няма?
Една щипка сода не е ли малко?
Съжалявам, ако с това обиждам авторката,
нека уточня нещата, защого имам намерение
да го направя, изглежда прекрасно.

Поздрави! Ваня
13
1

Водещи от категорията

Подобни Статии

Избрано

Gotvach.bg във Фейсбук

От другите сайтове

Свързани Рецепти

Може би това те интересува