вторник, 26 май

Тайни за хубав кекс

Вкусен Кекс
3.3 от 18 Гласа

Още за Кекс

Избрано

Въздушен пухкав кекс може да опече далеч не всяка домакиня. А това не е никак трудно, стига да знаете някои тайни на приготвянето на този вкусен десерт.

Необходими са ви пет яйца, една чаена чаша захар, една чаена чаша брашно, щипка сода, хартия за печене.

Първата тайна на кекса е, че яйцата за тестото трябва да са добре охладени. Затова преди приготвянето на тестото ги оставете във фризера за десет минути.

Яйцата се разбиват в много дълбока купа, за да не пръска извън съда. Разбиват се с миксер на максимална мощност, докато не се превърнат в жълта пяна.

При разбиването трябва леко да наведете на една страна купата, а миксера дръжте така, че да докосва само повърхността на яйцата, без да влиза надълбоко.

Добавяйте захарта на малки порции, като не преставате да разбърквате с миксера. След това изключете миксера и добавете брашното, като разбърквате с лъжица внимателно.

Кекс

Добавете една щипка сода. Тестото вече е готово. Подгответе формата за печене. Най-добре е ако тя се разглобява. Застелете дъното на формата с оризова хартия или хартия за печене и наръсете с брашно.

В предварително нагрят до двеста и петдесет градуса фурна поставете формата за печене, в която бавно и внимателно сте изляли цялото тесто. Не отваряйте вратата на фурната, докато кексът се пече.

Ако я отворите дори само веднъж, кексът ще спадне. При диаметър на формата за печене двадесет и пет сантиметра времето за изпичане на кекса е четиридесет и пет минути.

Готовият кекс се вади от фурната, охлажда се във формата, без да се вади. Едва когато кексът е напълно изстинал, се изважда от формата, в противен случай може да се разкъса. Поръсва се с пудра захар и се поднася, нарязан на парчета.

  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (22)

  • 0
    0
    Отговор
    Соня Игнатова

    2015-05-20, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Кекс се пече с вентилатор на първо ниво на скарата, включване 2-3 мин. непосредствено преди поставяне на печивото, на 160градуса за 50 мин., последните 10 мин. може 170 гр. за добиване на по- изпечен вид.Фурната не се отваря поне 30-40 мин.
  • 11
    1
    Отговор
    арнаудова

    2015-02-01, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    За първи път чувам да се пече на 250 градуса.За 45 минути ще стане кекс ама друг път.
  • 2
    1
    Отговор
    reni

    2014-12-24, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    пека на 160 градуса студена фурна може и топла фурна
  • 6
    2
    Отговор
    Силвия

    2014-12-22, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Кекс се слага в студена фурна на 180 градуса на вентилатор и се пече за 40-45 минути.Тази рецепта е сбъркана.
  • 0
    2
    Отговор
    дедо пацо

    2014-07-30, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    а дано ама надали, сиреч има нещо вярно но истината е малко по различна!
  • 4
    0
    Отговор
    Име

    2014-06-18, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Този кекс без мазнина ли се приготвя?
    Мляко също ли няма?
    Една щипка сода не е ли малко?
    Съжалявам, ако с това обиждам авторката,
    нека уточня нещата, защого имам намерение
    да го направя, изглежда прекрасно.

    Поздрави! Ваня
  • 2
    0
    Отговор
    Десита

    2014-05-26, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Здравейте мили дами,
    аз от години си правя кекса на мама- 4 яйца, 1 и половина чаша захар, половин чаша кисело мляко с разтворена вътре сода,половин чаща олио и около 2 и половина чаши брашно, с допълнително какао и орехи, печен 30-35 минути при 200 градуса и всичко си беше добре ... докато си бях при мама.
    Но сега пека в друга фурна , в друга форма за печене и ето , че утвърдена рецепта нещо не се получава.Проблемът е , че след като го изпека и спра фурната той спада, въпреки , че изглежда опечен, дори спукан.
    Не разбирам къде е проблемът,пека го по средата на печката даже по някога пускам и вентилатор
    3
    0
    Пфууу, аманПробвай на 160С с вентилатор за 40-45 мин.
    Успех!
  • 3
    4
    Отговор
    Андреана

    2014-01-27, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    глупости,без мляко и без мазнина,кекс не става,ако ще и десет яйца да сложите
  • 7
    2
    Отговор
    Случаен посетител

    2013-12-01, Оценка 5 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Някой да е чувал за пандишпаново тесто....е това е рецептата....какъв омлет,к'ви пет лева....
    2
    0
    Пфууу, аманДори пандишпан не се пече на 250С за 45 минути.
  • 12
    3
    Отговор
    galiana

    2013-09-25, Оценка 3 от 5 за Тайни за хубав кекс

    Рецептата е сбъркана! Всички продукти задължително трябва да са на стайна температура, особено ЯЙЦАТА! Това го пише във всички кулинарни книги, специализирани сайтове. Дори се препоръчва брашното след като се пресее, леко да се затопли.

В тази подстраница е публикуван материал на тема Тайни за хубав кекс. Ако имаш въпрос или си на мнение, че предоставената информация не съответства на статията Тайни за хубав кекс, би могъл да се обърнеш към нас от форумуляра за връзка и ние ще редактираме/разширим публикацията.