четвъртък, 31 юли

Как се варят зеленчуците от различни цветове

Зеленчуци
4,3333333333333 от 6 Гласа

Зелените зеленчуци – спанак, лапад, зелен фасул, аспержи, броколи, брюкселско зеле - се варят най-добре на пара, за да се запази наситеният им зелен цвят.

Ако ги варите във вряща вода, леко я подкиселете с оцет или лимонов сок и само бланширайте зеленчуците за няколко минути, за да запазите ценните им свойства.

Оранжевите зеленчуци – моркови, оранжеви чушки, тиква – имат високо съдържание на каротин. При неправилно варене той ще се разтвори във водата, а зеленчуците ще станат бледожълти на цвят.

Затова оранжевите зеленчуци най-добре се варят на пара. Сварете ги само за няколко минути, в плътно затворен съд, и консумирайте след сваряването. Ако ги оставите да престоят, те губят ценните си вещества.

По същия начин се процедира и с червените чушки, както и с цялото необелено цвекло. Във водата, в която варите цвеклото, се добавя малко олио и оцет, за да запазите тъмночервения му цвят.

Задушени Зеленчуци

Ако при варенето на цвекло пуснете коричка ръжен хляб в тенджерата, тя ще попие неприятната миризма от варенето. За да сварите цвеклото по-бързо, можете да го обелите и да го нарежете на кубчета.

Ако го варите не на пара, а във вода, залейте я с вряла вода така, че да покрие съвсем леко кубчетата цвекло. От време на време разбърквайте и добавяйте вряла вода. Преди да е готово цвеклото, водата трябва да се изпари почти напълно.

Белите зеленчуци – картофи, бяло зеле и карфиол, лук, целина – се варят бързо във вряща вода и без капак. Когато зеленчуците се сварят, отварата се излива, а след това зеленчуците стават готови със съвсем малко вода на дъното на тенджерата, на слаб огън и с плътно затворен капак.

Когато варите картофи, избягвайте зелените. Изхвърляйте ги, защото съдържат вредното вещество соланин. За да сварите картофи, залейте изчистените и измите картофи с малко вряла вода и добавете сол, една чаена лъжичка оцет и една чаена лъжичка олио. Така ще се сварят бързо и ще се запази светлият им цвят.

Бъди първият, който ще даде своя отзив тук!

На текущата статия е публикуван материал на тема Как се варят зеленчуците от различни цветове. Ако имаш въпрос или смяташ, че написаната информация не съответства на заглавието Как се варят зеленчуците от различни цветове, би могъл да се свържеш с екипа ни от линка за контакти и ние ще редактираме/разширим публикацията.