Няколко причини да ядете люто

Ядене на Люти Чушки

Подлютените храни се харесват от много хора в цял свят, защото лютото придава уникален вкус и аромат на ястията. Скорошни проучвания доказаха, че добавянето на люто към ястията може да се окаже неочаквано здравословно начинание.

Топ 5 на причините да похапвате люто са:

1. Помага за загуба на тегло. Лютите чушки съдържат веществото капсаицин, което усилва метаболизма, вследствие на което калориите горят по-бързо.

Капсаицинът повишава телесната температура и ускорява ритъма на сърцето. Освен това други изследвания доказват, че хората, които ядат люто, обикновено се засищат с много по-малки порции и следователно приемат по-малко калории.

2. Полезно е за сърцето. Причина лютото да е толкова полезно за сърдечната система се крие в неговите способности да премахва образованията на кръвни съсиреци. Доказано е, че холестеролът с ниска плътност, наричан още „лош холестерол“, се съпротивлява на окисляването за по-дълъг период от време, което води до запушване на артериите.

А добавянето на чили към яденето намалява риска от сърдечен удар. Касаицинът в чушките се бори още срещу редица инфекции, които също са рисков фактор за развиването на сърдечно-съдови заболявания.

Статистиката показва, че народите, които ядат по-често подлютени храни, имат много по-малко случаи на инфаркт и инсулт.

Люти Чушки

3. Подобрява кръвообращението. Пикантните храни подобряват циркулацията на кръв в организма и понижават кръвното налягане. Когато хапвате люто, увеличавате притока на кръв, което кара сърцето ви да изпомпва повече кръв. Чушките укрепват стените на кръвоносните съдове и поради богатото си съдържание на витамин А и С.

4. Добра превенция срещу ракови заболявания. Редовната консумация на люти чушки и къри намалява риска от рак. Капсаицинът забавя растежа на раковите клетки и дори в някои случаи умъртвява раковите клетки, без да навреди на заобикалящите ги клетки. В Индия и Мексико например, където се консумира много люто, нивата на заболели от определен вид рак са много по-ниски.

5. Подобрява храносмилането. Лютите добавки подобряват храносмилането, защото те повишават солната киселина в стомаха. Капсаицинът успешно унищожава някои бактерии и помага при лечението на стомашни язви. Ако получите киселини от люти храни, за да облекчите състоянието си вземете таблетка антиацид.

5 3
4 1
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Житан
Житан
01.02.2015 13:57
Лютите чушки /но не ГМО/ преди 30г.апонски учен им доказа ползата за лечение на гастрит и язва,но определено трябва да се поемат отначало в много малки количества които се увеличават след това до комфортно и кулинарно удоволствие. Лечно аз не ям люто само когато пия кафето си и да чукна на дърво вече 65г.нямам никакви,ама никакви проблеми със стомаха и кръвното. Разбира се ракийката и домашното са задължителни като мезе на лютото!
1
1
Радослав
Радослав
30.04.2014 16:27
Много интересна статия!
0
0