Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хималайци са първите, отглеждали ябълки

Хималайци са първите, отглеждали ябълки

AdminAdmin
Администратор
95442k
Ябълки

Любителите на ябълките могат да бъдат поне малко признати на хималайците, които първи започнали да отглеждат вкусния и сочен плод.

Според едно от най-разпространените предположения, племената, населявали субтропичната зона на Хималайските предпланини, са първите, които започнали да култивират ябълката.

Всъщност плодът има над 5 хиляди вековна история. Останки от ябълки са открити при разкопки в жилищата на семейства, живели 3 хиляди години преди новата ера.

И все пак голямата заслуга за световното разпространяване на ябълката имат хималайците. Те са популяризирали плода първо в различни райони на горното течение на Тигър и Ефрат, както и в Кавказ. Китай, Персия и Индия също започват масово култивиране на ябълки.

Впоследствие ябълката попада в Египет, Палестина и Древна Гърция. От там тя е пренесена и в Рим. Гърците и римляните запознават Западна Европа с полезния плод, който мнозина включват в ежедневното си меню.

Днес в световен план ябълковите сортове са повече от 10 000. Само в България са разпространени около 500 вида.

Диетичният плод е полезен за сърцето, стомаха, бъбреците и пр.

Сладко от Ябълки

В сезона на консервирането на продукти ви предлагаме вкусна рецепта за Ябълков конфитюр.

За целта е необходимо да почистите, обелите и нарежете ябълките. Поставят се в съдинка и за да не потъмнеят се заливат с 2%-тов разтвор на винена киселина.

Приготвя се като към един литър вода се добави една чаена лъжичка (около 20 г) киселина. Отделно се приготвя и сироп от 250 мл вода и 1 кг захар, към който се прибавят 1.5 кг настъргани ябълки. Всичко това се обърква добре.

Поставя се на тих огън, където чрез варене ще се сгъсти. Финалният щрих е 2-3 минути преди свалянето на конфитюра от огъня да добавите към сместа една чаена лъжичка винена киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest