Студени супи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Доматена Супа

Сред най-вкусните студени супи е студената зеленчукова супа. Кипнете два литра вода и оставете да се изстуди. Тя трябва да е направо ледена, за да е вкусна супата.

Сварете картофи, без да ги белите. Сварете яйца и обелете. Нарежете картофите и яйцата на кубчета, добавете нарязан на колелца зелен лук и по желание – нарязана на кубчета шунка.

Изсипете зеленчуците и шунката в тенджера и залейте с майонеза и течна сметана в равни пропорции. Долейте с ледена вода. Супата трябва да е доста гъста.

Студената супа от цвекло, характерна за много славянски народи, се прави от средна по размер глава червено цвекло. Тя се измива, обелва се и се реже на малки кубчета.

Те се сваряват за половин час на слаб огън, като към тях се добавя сокът на половин лимон. Това се прави, за да запази цвеклото красивия си наситен червен цвят.

Отделно сварете три необелени картофа. След като всичко сварено изстине до стайна температура, обелете картофите, нарежете на кубчета и добавете към цвеклото.

Студена супа

Нарежете една краставица на кубчета и добавете в супата. Поръсете щедро със зелени подправки, добавете сол и течна сметана.

Но най-известната студена супа е гаспачото – традиционна андалуска кремсупа. Необходими са ви деветстотин грама сладки домати, почистени от ципата.

Освен това ви трябват тридесет милилитра оцет, седем капки сос табаско, двеста милилитра доматен сок, сол, черен пипер. Всичко това се смесва в блендер.

Нарежете двеста грама домати и краставици на кубчета, нарежете една грава лук на ситно, смесете с нарязани двеста грама рачешки ролца и две супени лъжици майонеза.

Сложете част от тази смес на дъното на дълбока чиния и полейте със супата, за да се получи нещо като остров насред доматената супа. Добавете няколко капки зехтин в супата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest