Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно варене на ориз

Правилно варене на ориз

AdminAdmin
Администратор
95442k
Ориз с пиле и зеленчуци

Оризът се използва в кухнята на много народи. В повечето случаи оризът се вари. За да сварите правилно ориза, са ви необходими една част ориз и две части вода, сол и тенджера с плътно затварящ се капак.

Съществуват много различни видове ориз, който при варенето има различна консистенция. Оризът, приготвен по класическа рецепта, може да играе ролята на самостоятелно ястие или на съставка в реализацията на сложни рецепти с ориз.

Добре измийте ориза, докато водата, която остава след него, не е напълно прозрачна. Мътната вода означава, че оризът съдържа много нишесте, което го прави лепкав при варене.

Кипнете вода, добавете сол, изсипете ориза и затворете тенджерата с капак. Не отваряйте капака и не разбърквайте ориза. Варете ориза пет минути на силен огън.

вкусно приготвен ориз

След това намалете котлона до средно и варете две минути. Последните две минути на варенето на ориза трябва да са на съвсем бавен огън. След това изключете котлона.

Не махайте тенджерата и не отваряйте капака още десет минути. След това отворете капака и ще намерите в тенджерата готов ориз, като всяко зрънце е отделно от другите.

Хубавото на този метод на варене е, че по време на варенето оризът не загаря, което означава и че няма да се наложите да отстранявате изгорялото.

Сервирайте сварения ориз със сос от печенето на месо, в който сте добавили подправки на вкус и нарязани на ситно зелени подправки.

Можете да приготвите сос за ориз, като нарежете на ситно пилешко месо и го запържите, после добавите лук и доматено пюре и задушите, докато месото омекне.

Естествено не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти за пиле с ориз, пълнени чушки с ориз, спанак с ориз, пълнено пиле с ориз, свинско с ориз, ориз с гъби, мляко с ориз, дроб сарма, паеля и много други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
518
415
35
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Ники
Ники
01.10.2013 13:33
И при мен водата извря няколко пъти и ориза стана на каша...
11
8
Гост
Гост
03.09.2013 10:05
Ехооооооооооо, няма ли да отговорите на жената, същите въпроси ме вълнуват и мене. Мисля, че щом сте готварски форум и публикувате рецепти е коректно и да отговаряте на въпросите на хората, които са Ви гласували доверие. МИСЛЯ, ЧЕ Е НУЖНА КОРЕКТНОСТ!!!!
8
2
Петър
Петър
24.07.2013 22:17
Здравейте, от скоро готвя ориз и засега ме бива само в този на фурна. За втори път се опитах да сваря ориза по начина, който е описан, но не се получава и имам някои въпроси.

Има ли значение каква е марката ориз? Аз ползвам Ризон на Крина! Препоръчаха ми Басмати, та като свърши този ще пробвам с него.

Какво означава на силен огън, защото и двата пъти, които се пробвах да варя ми извря водата и трябваше да чистя котлона след това.

И двата пъти се получи като каша...много зле!

За контакти:
4
1
Бойчо Николов
Явно си забравила да намалиш огъня. Ври 5 мин и след това намаляш на най-малката степен още 10 мин. след това сваляш и не бъркаш докато не изстине.
1
0