Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Здравословни начини за консумиране на патладжана

Здравословни начини за консумиране на патладжана

AdminAdmin
Администратор
95442k
Пълнен патладжан

Синият домат е с произход Индия. Тази държава от хилядолетия е била основен култиватор и консуматор на полезния зеленчук. Останалият свят го открива сравнително късно. Едва през последните няколко века Европа започна да разбира за здравните ползи от консумирането му и го включи в кулинарията и разумното хранене.

В Индия например има десетки начини за приготвянето му, някои от които са строго специфични за конкретния регион в страната. Патладжанът може да бъде пушен, печен, задушен, подправен с къри, направен на туршия, изсушен, пържен.

Все пак основното, с което трябва да се съобразяваме, е фактът, че колкото по-малко се готви, толкова по-добре ще се съхранят неговите ценни хранителни вещества.

Патладжан

Най-добре е зеленчукът да бъде задушен или печен. Обичайното му пържене в много мазнина не е особено препоръчително. Ще запазите добрите му качества, ако го оставите леко хрупкав и му прилагате кратка топлинна обработка.

Традиционният начин да се премахне неговият характерен нагарчащ вкус е разрязаният зеленчук да се натрие със сол и да се остави да престои така за около 30 минути.

Същият ефект индийците постигат, като накиснат синия домат за 20–тина минути във вода, в която е поставен екстракт от плод на тропично дърво тамаринд (tamarind water). По този начин се запазва естественият цвят на зеленчука (той не потъмнява) и се премахва леката горчилка, дължаща се на определен алкалоид в патладжана.

Патладжан на скара

Отглеждането на патладжани е сходно с това на доматите. Синият домат съдържа възможно най-високата концентрация на антиоксиданта насунин и на минералите калций и калий сред всички растения. Това със сигурност му отрежда титлата кралят на зеленчуците.

Според Аюрведа този зеленчук пречиства организма, помага при болезнени газове, изчиства храчките, лекува безсъние и подобрява храносмилането.

Този зеленчук е богат и на фибри, които помагат при констипация, хемороиди и колит. В него има малко калории и абсолютно никаква мазнина. Ето защо при храносмилане патладжанът абсорбира мазнини, преминавайки през храносмилателната система, като по този начин помага за по-лесната загуба на тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest