Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тиквата е идеална гарнитура за месо

Тиквата е идеална гарнитура за месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Тиква

Тиквата може да лежи при подходящи условия цяла година, без да пострадат качествата й. Това може да стане само ако по кората на тиквата няма наранявания.

При по-дълго съхранение качествата на тиквата се подобряват и тя става по-вкусна, тъй като нишестето в нея се превръща в захар. Ако кората е наранена, нарежете тиквата, обелете я и я сложете във фризера.

Тиквата съдържа много желязо. Тя съдържа също така калциеви и калиеви соли, магнезий, белтъчини, захар, каротин, влакнини. Тиквата съдържа витамини В, C, E, D, РР и редкия витамин Т.

Витамин Т влияе върху обменните процеси в организма. Благодарение на наличието на витамин А тиквата е много полезна за заздравяване на рани и за изгаряния.

Печена тиква

В такива случаи направете компрес от намачкана на пюре мека част на тиквата и оставете за два-три часа през деня и още един компрес – за цялата нощ.

Тиквата е полезна при заболявания на сърцето, бъбреците, затлъстяване, хипертония, запек. Ако редовно ядете тиква, имате по-малко шанс да се разболеете от пиелонефрит.

Тиквата е полезна за хипертониците. Тя изкарва от организма токсините, излишъците на холестерол и шлаките благодарение на съдържанието на пектинови влакна.

Витамин Е, който се съдържа в тиквата, забавя стареенето на организма. Той предотвратява появата на старчески петна и на бръчки. Той смекчава симптомите на менопаузата.

Тиквата съдържа растителни фибри, които действат срещу запек, колит и други стомашни проблеми. Тиквата предпазва от високо кръвно, той като съдържа калций и витамините В и С, които изкарват от тялото излишната сол.

Може да звучи странно, но най-добрата гарнитура за месни ястия е тиквата, тъй като тя спомага за бързото усвояване на тежката храна и предпазва от затлъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
ееедг
ееедг
07.03.2014 02:42
тиква е
0
0
ARPHA
ARPHA
17.11.2013 21:37
Тиквата не е идеална гарнитура за месо. Не и в България! Ако нямате никакъв друг зеленчук, а в къщи се търкаля само една тиква, тогава- може би...А иначе, кулинарни приумици- колкото щеш!
0
1
марита
марита
11.11.2013 21:55
хахаха ама вие наистина ли това го имате за тиква
1
0
Крем
Крем
11.11.2013 21:55
Това не е тиква :D
1
0
ели
ели
11.11.2013 21:48
но това на снимката не е тиква а пъпеш!!егати готвачите
0
0