Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим прясно сладко, мармалад и сироп от касис

Как да приготвим прясно сладко, мармалад и сироп от касис

AdminAdmin
Администратор
95442k
Мармалад от Касис

Касисът има редица благотворни свойства върху човешкия организъм. Плодът е с изключително високо съдържание на витамин Р, които действа добре на сърдечно-съдовата система, в същото време има силен противовирусен ефект. Касисът е добър източник и на калций и витамин С.

Предлагаме ви три рецепти за съхранение на вкусния плод през студените месеци. Вижте как можете да си приготвите прясно сладко, мармалад и сироп от касис.

Прясно сладко

Хубавото на този вид сладко е, че приготвянето му запазва голяма част от витамините и минералите на касиса. За целта трябва да смелите или размачкате в хаванче 1 част плодове, които се смесват с 2 части ситна захар. Прясното сладко е подходящо за хора, страдащи от хипертония и атеросклероза.

Мармалад от касис

Първо почистете добре плодовете. Отстранете дръжките и излишните примеси – клонки, листа и прочие. Зелените и изсъхналите плодове също нямат място в тавата.

Сладко от Касис

След като ги почистете, плодовете трябва да се измият с течаща вода (по-лека струя). Касисът се смачква и прекарва през сито. Домакините със електрическа сокоизстисквачка могат да прекарат плодовете през уреда. Сместа се поставя в удобна тенджера. Към 5 килограма пасирана каша се прибавя 3 кг ситна захар.

Вари се на силен огън, като от време на време се разбърква. Ще разберете, че мармаладът е готов, когато по дървената лопатка започне да остава трайна следа от кашата. Изстиналият мармалад се разпределя в чисти и подсушени бурканчета, които впоследствие трябва да се съхраняват на сухо и хладно място.

Сироп от касис

Зрънцата от касис се измиват, смачкват и оставят да престоят в хладилника за 1-2 дена. Отделеният сок се прецежда, като към 1 литър чист сок се добавя 2 кг захар.

Сместа се загрява до завиране. Минути преди сваляне от котлона се добавя винена киселина (4 гр. на 1 л сироп). Още докато е горещ, сиропът се налива в бутилки, които след затваряне се държат на тъмно и сухо място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest