Да помогнем на Мишо да проходи

Симптоми при недостиг на витамин B12

Симптоми при недостиг на витамин B12

Липсата на витамини най-често се появява по време на студените месеци, когато пресните продукти не винаги са достъпни. Признак, че страдате от липса на витамини, е трудното и тежко събуждане сутрин.

Също така признак е сънливостта, която не изчезва през целия ден, а също така и апатията, която ви е обхванала. Признаци са и лошата концентрация и прекомерната раздразнителност.

Депресивното настроение и сухата кожа също са в списъка на симптомите на липсата на витамини. Децата и възрастните хора, както и пушачите и бременните жени са особено уязвими в студеното време.

При липса на витамини болестите се лекуват много по-трудно и лесно преминават в хронична форма. При липса на витамини от групата В се нарушава дейността на нервната система, косата побелява рано, човек има пристъпи на гадене и кожни проблеми.

Симптоми при недостиг на витамин B12

Липсата на витамини често се предизвиква от нарушаването на храносмилателния процес, в резултат на което храната не се усвоява напълно и полезните вещества се изхвърлят от организма.

Особено зле се отразява липсата на витамин B12, тъй като това е единственото хранително вещество, което съдържа ценния за организма кобалт.

Този витамин участва в обмяната на белтъчини, мазнини и въглехидрати, като взаимодейства с витамин С и фолиева киселина.

За здрави нерви организмът трябва да е зареден с В12. Този витамин освежава запасите от желязо в тялото, а освен това помага за усвояването на витамин А.

Витамин В12 активира основния жизнен процес – синтеза на дезоксирибонуклеиновата и на рибонуклеиновата киселина. За децата и жените в менопауза този витамин е много важен, тъй като спомага за ръста на костите.

Витамин В12 се съдържа само в храна от животински произход – месо, мляко и сирене. Човешкият организъм не може да го произвежда.

За усвояването на витамин В12 трябва да има достатъчно калций, който сте погълнали във вид на продукти заедно с тези, които съдържат ценния витамин.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

3.1
Общо 19 гласували
5 4
4 3
3 5
2 5
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Гери
22.10.2015 17:36
При здравосложно хранене витамин B12 се произвежда в достатъчни количества в дебелото черво на човек
3
1
Милена
16.08.2015 19:14
А къде са симптомите при липса на този витамин??? Описаното е валидно за хора с общ витаминен недостиг.
1
1
Антон Керчев
20.09.2013 08:29
Липсата на витамини от групата В1-12 осезаемо вреди на организма.Това което е написано в статията е напълно вярно.Но има случаи когато витамините от тази група могат да нанесат огромна вреда.Хората които са били онкологично болни трябва да ги приемат след поне 5 години ремисия защото заболяването може да се върне.
8
2

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В въпросната страница е публикуван материал за Симптоми при недостиг на витамин B12. Ако имаш въпрос или мислиш, че написаната информация не съответства на заглавието Симптоми при недостиг на витамин B12, можеш да се свържеш с екипа ни от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.