вторник, 3 май

Хранене при подагра

Хранене при подагра

При подагра основният принцип в храненето трябва да е балансирането. Продуктите, които съдържат малко пурини, могат да съдържат вредни вещества.

Вредни за болните от подагра са продуктите с наситени мастни киселини и лесноусвоими въглехидрати. Храненето трябва да се осъществява пет пъти в денонощието.

Веднъж седмично трябва да се прави разтоварителен ден с плодове, зеленчуци и млечни продукти. Минералната вода със слаба киселинност, цитрусовите и гроздови сокове са препоръчителни.

Сокове, както и компот, могат да се пият до два литра и половина на денонощие. При подагра е разрешена консумацията на картофи, домати, краставици, моркови, цвекло, лук.

От плодовете са разрешени цитрусовите, малините, ягодите, боровинките, къпините. Разрешени са млякото и млечните продукти, яйцата, калмарите и скаридите.

Хранене при подагра

Зехтинът и лененото масло са препоръчителни, разрешена е консумацията на тестени изделия. Не трябва да се прекалява с торти и сладкиши. Ядките – кедрови ядки, бадеми, фъстъци, шам фъстък, са разрешени, както и медът.

При подагра солта и саламите трябва да се ограничат, както и вареното месо и риба, гъбите, сланината, бобовите култури и туршиите. От зеленчуците трябва да бъдат ограничени спанакът, киселецът, целината, карфиолът и репичките.

При подагра са забранени дреболийките, пушените меса, пикантните подправки, пърженото месо, всички подправки освен оцет и дафинов лист.

Забранена е също така консумацията на шоколад и какао, кафе и черен чай, алкохол, особено бира и вино. Всяко отклонение от тази диета се заплаща скъпо от болния.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

2.8
Общо 19 гласували
5 5
4 1
3 5
2 1
1 7
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
мирослав
17.03.2016 03:02
с това хранене 5 пъти и разтоварващия ден нещо не разбрах
0
0
Гергана
06.02.2015 22:55
Статията е доста подвеждаща. Прочетете коментара на Петър, той поне е наясно с този режим, за разлика от авторите на статията.
5
0
Име
13.12.2014 14:07
Винаги, когато чета за диетичен режим на хранене при някакво заболяване се натъквам на противоречиви препоръки. Това още по-вече обърква хората. Моят съвет е да се яде по малко от всичко. Убедена съм,че количеството прави отровата.Ако се консумират съвсем малки количества от всичко - това не може да навреди. Но много е трудно да се устои на изкушението да се яде малко. Това правило "да се приключи с храненето, когато човек още чувства глад" не всеки може да го приложи!Трябва да си много голям инат за да успееш.Все пак успех на всички, които искат да опитат това!
4
0
Милена
16.11.2014 09:42
Разрешени са калмари? Откога?
4
0
toto
19.08.2013 08:25
Подаграта е много индивидуална болест. Всеки пациент има различна чувствителност. От там е дошъл и раздутия списък от забранените храни и впечатлението, че едва ли не, всяка храна е вредна. Списъците на различни източници те объркват и често си противоречат. Истината е, че всеки трябва да намери своята ефективна персонална диета, да избере режим на хранене, без излишни лишения.
Коко
08.03.2014 11:55
Абсолютно вярно!!! Спазвам драстична диета - полза никаква.
12
2
15
0
боян
02.06.2013 00:45
5 сайта отворих, и в петте различни неща пише. какво да кажа на баба сега?
20
0
Веска
19.05.2013 05:04
Е и какво се яде в крайна сметка ?
14
1
Петър
12.03.2013 16:27
Хора, не качвайте заблуждаващи статии. От храните които препоръчвате с тая статия, свежите домати са един от главните причинители на подагра наред с малините, а лукът също трябва да бъде избягван. Яйцата трябва да бъдат намалени а морските храни - да не присъстват в менюто. Консумацията на тестени изделия е забранена, на ядки - също. Това са храни с високо съдържание на пурини.
Красимир
18.07.2015 16:10
Доматите. Те са хармоничен източник на витамини, минерални вещества, органични киселини и полифеноли. Диетолозите.ги препоръчват при подагра.Пурините в тях не са много, затова не се забраняват и при подагра.Установено е, че при термична обработка концентрацията на ликопен в доматите се увеличава. Затова при подагра наблягай­те на доматените сосове и доматеното пюре – те са по-полезни от пресните домати. Дълго време се смяташе, че доматите до известна степен нарушават обменните процеси в ставите, освен това могат да провокират образуване на камъни в бъ­бреците. По последни данни обаче нивото на алкална киселина в тях е незначително и не се стига до утаяване на оксалатни камъни
2
0
Красимир
18.07.2015 15:56
доматите ?
5
0
22
3

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

В актуалната подстраница е публикуван материал на тема Хранене при подагра. Ако имаш предложение или мислиш, че написаната информация не съответства на заглавието Хранене при подагра, би могъл да се обърнеш към Готвач.бг от формата за контакт и ние ще редактираме/разширим публикацията.