Как се правят коледни бастунчета

Как се правят коледни бастунчета

Тъй като на Коледната трапеза по традиция има много десерти, можете да изненадате близките си, и особено децата със солени коледни бастунчета, които могат да се сервират на Бъдни вечер.

Необходими са ви осем чаени чаши вода, три супени лъжици олио или зехтин, три чаени чаши брашно, една чаена лъжичка сол, една и половина чаена лъжичка суха мая, кашкавал или пармезан за поръсване.

Коледните бастунчета могат да се съхраняват няколко дни в плътно затворена кутия. Можете да ги освежите, преди да ги сервирате, като ги стоплите в гореща фурна.

Направете кладенче в брашното, добавете солта и маята, а след това налейте в кладенчето водата и олиото. Нагрейте фурната на сто и осемдесет градуса.

Разбъркайте тестото с лъжица или кухненски робот, а след това го сложете на поръсена с брашно маса, вдигнете го и силно го ударете в масата. Разточете на голям правоъгълник.

Нарежете правоъгълника на осем дълги ленти. Разрежете лентите на две. Всяка лента потопете в разтопено краве масло или олио. Подредете лентите в тава.

Поръсете лентите обилно с настърган кашкавал или пармезан. Завийте единия им край така, че да се оформят бастунчета. Изпечете до златисто и сервирайте топли.

При желание можете да поръсите коледните бастунчета с макови семена, сусамови семена или едра морска сол, която да наподобява замръзнал лед.

Но ако предпочитате сладката версия на бастунчетата, можете да ги наръсите с канела, ванилена пудра захар, джинджифил и едра захар.

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати