Как се приготвя кисело зеле в бидон

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови за допълнителен вкус. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок трябва да добавите в бидона половин разрязана червена зелка или две глави сварено червено цвекло.

На десет килограма зеле са необходими три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете малка дупка.

Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите предпочитания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.

Зелето трябва да е плътно подредено, между зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, ако са прекалено едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, трябва редовно да я отстранявате. Можете да я оставите, но това ще развали вкуса на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.

След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се подготвят по специален начин, за да няма зелето горчив вкус.

Ако вече сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да правите кисело зеле в малки количества в малко бидонче или дори в тенджера, ако нямате бидон.

Смята се, че ако слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане много по-хрупкаво, отколкото ако се приготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.

5 9
4 4
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
динко
динко
17.01.2016 07:03
кисело зеле става от кюсе зеле
3
0
Янко
Янко
17.10.2015 18:03
Сол не слага ли се
10
2
Ибрахим
Ибрахим
06.02.2015 20:45
Аферим
6
1
Турлюк
Турлюк
06.02.2015 20:44
евала
1
2
Садък
Садък
06.02.2015 20:43
Машала
1
0
Мустафа
Мустафа
06.02.2015 20:37
Ашколсун
0
0
исмаил
исмаил
19.11.2014 14:29
Много ракия"""
2
0
иван
иван
25.11.2013 16:05
Аз слагам 200 -250гр. сол, на 10литра вода и става перфектно,по принцип солта е на вкус няма отношение към ферментацията
3
1
атанас
атанас
12.11.2013 22:01
Не слагайте червено цвекло.Само едно кочанче царевица и половин глава червено зеле /след като ви хареса цвета я махнете/ са достатъчни.Съотношението 400гр. морска сол на 10л.вода е най правилно.
5
1
РОСИ
РОСИ
12.11.2013 21:46
До ВИОКЛА,ние от 5 год.сме в чужбина и винаги сме си слагали кис.зеле.Правим го в голяма 20л кофа.Събира 10,12 кг зеле,слагам около 700гр,морска сол,кучан от царевица и хрян.Мога да те уверя ,че се получава страхотно
3
1